Ücretsiz olarak bir avukata soru sorabilirsiniz ve yanıtı e-posta ile alabilirsiniz - Avukat-tr.com

Bir tarafta tahkim anlaşması var, diğeri devlete dava açıyor. Mahkeme ve tahkim çelişti. Hangisi öncelikli, mahkeme kendini reddeder mi?

Cevaba geç

Hukuki uyuşmazlıkların mahkemeye gitmeden, tarafların seçtiği bağımsız hakemler veya hakem kurulu tarafından çözümlenmesine tahkim denir. Yargılamayı, devlet hâkimleri yerine özel hakemler yapar. Bu süreçte kararlar genelde bağlayıcıdır ve mahkeme kararı gibi icra edilebilir. Tahkim, özellikle uluslararası ticari uyuşmazlıklarda hızlı ve uzman çözümler sunması nedeniyle tercih edilir.

Cevaba geç

Tahkim kararı aldım, ama karşı taraf HMK’daki iptal sebeplerine dayanarak iptal istiyor. Hangi mahkemeye, kaç gün içinde dava açması gerekiyor?

Cevaba geç

Arabulucuda tarafsızlık sorunu varsa devam etmeyebiliriz. Tahkimde hakem hakkında tarafsızlık şüphesi varsa ne yapabiliriz, gerekçeler neler?

Cevaba geç

Devlet hâkimiyle görüşmek yasak, peki tahkim hakemleriyle kulis yapabilir miyiz? Gizli e-posta atmak normal midir?

Cevaba geç

Örneğin kamu ihale sözleşmelerinde (karayolu yapımı gibi) devletten iş aldık. Uyuşmazlık halinde tahkime gitmek mümkün müdür, izin var mı?

Cevaba geç

Bir tahkim kararı var, kaybeden taraf itiraz etmeden ödeme yaparsa, tenfiz veya icra işlemi olmaksızın da sonuç alınır mı?

Cevaba geç

Sözleşmede tahkim yeri ‘İstanbul, Türkiye’ diyor. İptal davası gerekirse hangi şehir, hangi asliye hukuk mahkemesi yetkilidir?

Cevaba geç

Tahkim anlaşması var ama davacı mahkemeye gitmiş. Davalı nasıl ve ne zaman bu tahkim şartına dayanmalı, gecikirse hakkını kaybeder mi?

Cevaba geç

İptal veya tenfiz sürecinde mahkeme ‘kamu düzenine aykırılık’ gerekçesiyle tahkim kararını reddedebilir. Bu kamu düzeni ne anlama gelir, nasıl değerlendirilir?

Cevaba geç