- Anasayfa
- Sorular
Avukatlara sorular Bulundu 31
- Tüm sorular
- Aile Hukuku
- Bankacılık ve Finans Hukuku
- Birleşme ve Devralma (M&A)
- Çevre Hukuku
- Ceza Hukuku
- Deniz Hukuku
- Eğitim Hukuku
- Enerji Hukuku
- Fikri Mülkiyet
- Finansal Suçlar Hukuku
- Gayrimenkul Hukuku
- Göç Hukuku
- Gümrük Hukuku
- Hukuki Uyuşmazlıklar ve Tahkim
- İflas ve Rekonstrüksiyon Hukuku
- İnşaat Hukuku
- İnternet Fikri Mülkiyet Hukuku
- İş Hukuku
- Kamu Tedini Hukuku
- Kripto Para Hukuku
- Kurumsal Hukuk
- Mediya ve Eğlence Hukuku
- Miras Hukuku
- Rekabet Hukuku
- Sağlık ve Farmasötik Hukuku
- Sigorta Hukuku
- Sosyal Güvenlik Hukuku
- Spor Hukuku
- Tarım Hukuku
- Taşıma Hukuku
- Ticaret Hukuku
- Tüketici Hakları Koruma
- Turizm Hukuku
- Uluslararası Ticaret Hukuku
- Vergi Hukuku
- Yabancıların Gayrimenkul Hukuku
- Yatırım Hukuku
Şirketler, soruşturma esnasında ihlali gidermek için taahhüt sunarak, Kurulu ikna edebilir. Böylece cezasız veya daha düşük yaptırımla soruşturma sona erebilir. Bu taahhüt mekanizmasının uygulanma şartları nelerdir?
Bir firma, rakiplerinin fiyat anlaşması yaptığını veya pazar dışlaması uyguladığını düşünüyor. Bireyler veya rakip şirketler Rekabet Kurumu’na nasıl şikâyette bulunur, hangi belgeler gerekir, gizlilik sağlanır mı?
Kamu ihalelerine giren firmaların danışıklı teklif vermesi, ihalede fiyatları yapay olarak yüksek tutması gibi eylemler rekabeti bozar. Bu durumda 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve Rekabet Kanunu nasıl etkileşim kurar?
İki veya daha fazla firma kamu veya özel sektöre ait ihalelerde fiyat veya teklif koşullarını önceden anlaşıyorsa, ceza oranları ne olabilir, kamu ihalelerinden men söz konusu mudur?
Rekabet Hukuku uyarınca, rakip şirketlerin piyasa paylaşımı, fiyat tespiti ya da üretimi kısıtlama gibi anlaşmaları yasaklanmıştır. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da bu tip eylemlerin rekabeti engellediği kabul edilir. Örneğin iki büyük firma bir üründe taban fiyat belirleyip, müşterilere yüksek fiyat uyguluyorsa rekabet ihlali yaşanır. Bu anlaşmaların varlığı veya etkisi Rekabet Kurulu tarafından incelenir. Ancak bazı koşullarda muafiyet de tanınabilir.
Otomotiv veya elektronik sektöründe distribütör, alt bayilere sadece belirli bölgede satış yapma hakkı tanıyor, diğer bölgelerde satış yasaklanıyor. Bu bazen tüketicinin seçeneğini kısıtlıyor. Hangi durumlarda yasal?
Bazı sözleşmelerde tedarikçi, bayisine ‘başka markayı satma’ yasağı veya rakip ürünleri satması halinde hak kaybı gibi hükümler koyar. Münhasırlık rekabeti kısıtlar mı, hangi şartlarda kabul edilebilir?
Üretici, toptancı ve perakendeci arasındaki sözleşmelerde en çok görülen kısıtlamalar nelerdir? Rekabet Kurulu hangi aşamaya kadar müdahale edebilir?
Birleşme-devralma incelemelerinde Rekabet Kurumu, pazar yoğunlaşma ölçütlerini kullanır. HHI (Herfindahl-Hirschman Index) gibi göstergeler, konsantrasyonu ölçer. Neden ve nasıl kullanılır?
Bulut bilişim, internet üzerinden müzik/film streaming gibi hizmetlerde az sayıda dev firma var. Teşebbüslerin pazar gücü büyüdükçe hakim durum doğabilir. Rekabet Kurumu hangi kriterleri kullanır?