Yurtdışından şahsi kullanım için getirilen bir ürün bozuk çıkarsa, bu 6502 sayılı Kanun kapsamına girer mi? Yoksa ithalatçı statüsünde mi değerlendirilir? Tüketicinin koruması nasıl sağlanır?
Site Yönetimi
01.12.2024
Cevap tarihi: 01.12.2024
Kişisel kullanım amacıyla gümrükten getirilen ürünler, yurtiçi bir satıcıdan alınmamışsa 6502 sayılı Kanun’un klasik satıcı sorumluluğu devrede olmayabilir. Alıcı uluslararası satıcıdan temin etmişse yurtdışı menşeli sözleşme ve iade prosedürleri geçerli olur. Yine de uluslararası platformun tüketici koruması (ör. AB mevzuatı) devreye girebilir. Türkiye’deki satıcı yoksa yerel tüketici hakem heyeti yetkili olmaz.
Konuyla ilgili avukatlara gitmek için aşağıdaki şehri seçin:
Banka kredi verirken mecburen hayat sigortası, konut sigortası gibi paket yaptırmaya zorluyorsa bu tüketicinin seçme özgürlüğünü ihlal eder mi? Tüketici Kanunu’nda ne deniyor?
Örneğin online oyun içi para, dijital coin, hediye kartı gibi ürünleri aldığınızda cayma hakkı var mı, bedeli iade istersek satıcı kabul etmeyebilir mi?
Tatil paketi aldınız ama vize reddi veya mücbir sebepten gidemiyorsunuz. Tur şirketi iptal kesintisi uyguluyor. Tüketici neleri talep edebilir, haksız kesinti varsa ne yapar?
Üretici veya ithalatçı, satışa sunduğu belirli ürünler için garanti belgesi düzenlemekle yükümlüdür. Bu belge, ürünün asgari 2 yıl süresince imalat veya malzeme hatalarına karşı ücretsiz tamir veya değiştirme güvencesi sağlar. Hangi ürünlerin garanti belgesine tabi olduğu yönetmeliklerle belirlenir.
Ürün satışında ‘kutu açma ücreti’, ‘işlemi hızlandırma bedeli’ veya ‘faturalandırma masrafı’ gibi bedeller talep edilebilir mi? Kanun buna izin verir mi?