Tüketici 14 gün içinde iade talep etti. Satıcı, ürünü hasarsız döndüğünden emin olmak için kontrol etmek istiyor. Bunu yaparken iade gecikebilir mi, tüketiciye sorun olur mu?
Site Yönetimi
09.11.2024
Cevap tarihi: 09.11.2024
Satıcı, ürünü iade alırken hasar kontrolü yapabilir fakat bu inceleme tüketicinin iadesini geciktirmemelidir. Kanun, iade bedelinin 14 gün içinde ödenmesini emrediyor. Satıcı zarar tespit ederse bedelden düşebilir; ancak bu orantılı olmalıdır. Ürünün tekrar satılabilir durumu bozulmadıkça tam iade yapmak zorunludur. Aşırı gecikme haksızdır.
Konuyla ilgili avukatlara gitmek için aşağıdaki şehri seçin:
Ürün hep aynı arızayı veriyor, servise gidip geliyor ama sorun çözülemiyor. Tüketici ısrarla tamire gönderildiğinde ne yapabilir? Yasal düzenleme ne diyor?
Tüketici Kanunu’na göre ayıplı mal tesliminde tüketici seçimlik haklara sahiptir: onarım, malın ayıpsız yenisiyle değişim, bedel iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebilir. Satıcı, bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.
Satıcıyla ön anlaşma yaptıktan sonra tüketici kapora vermiş olabilir. Sözleşme tüketici tarafından feshedilirse kapora yanar mı, satıcı feshederse ne olur? Yasa ne diyor?
Online siparişte satıcı 20 TL ürün için 50 TL kargo isteyebiliyor. Tüketici bunun fahiş olduğunu düşünürse kanunen itirazı var mı, yoksa satıcının kendi politikası mıdır?
Özel hastane bir tedavi için girişte tahmini tutar bildirmiyor, çıkışta yüksek ücret talep ediyor. 6502 sayılı Kanun’a göre bu duruma karşı hasta (tüketici) hangi yola başvurabilir?
Özelleştirilmiş veya kamu kurumları tarafından sunulan elektrik, su, doğalgaz hizmetleri birer abonelik sözleşmesi sayılır. 6502 sayılı Kanun’a göre bu sözleşmelerde tüketici hakları, faturalandırma, kesme-açma bedelleri vb. konularda yönetmelik hükümleri geçerlidir.
Konser, maç, tiyatro gibi etkinlik için e-bilet alındığında etkinlik iptal olursa tüketici bilet parasını nasıl geri alır? Şirket ‘iade yok’ diyebilir mi?