Yurtdışından şahsi kullanım için getirilen bir ürün bozuk çıkarsa, bu 6502 sayılı Kanun kapsamına girer mi? Yoksa ithalatçı statüsünde mi değerlendirilir? Tüketicinin koruması nasıl sağlanır?
Site Yönetimi
01.12.2024
Cevap tarihi: 01.12.2024
Kişisel kullanım amacıyla gümrükten getirilen ürünler, yurtiçi bir satıcıdan alınmamışsa 6502 sayılı Kanun’un klasik satıcı sorumluluğu devrede olmayabilir. Alıcı uluslararası satıcıdan temin etmişse yurtdışı menşeli sözleşme ve iade prosedürleri geçerli olur. Yine de uluslararası platformun tüketici koruması (ör. AB mevzuatı) devreye girebilir. Türkiye’deki satıcı yoksa yerel tüketici hakem heyeti yetkili olmaz.
Konuyla ilgili avukatlara gitmek için aşağıdaki şehri seçin:
Belli bir tutara kadar olan tüketici uyuşmazlıklarında tüketici hakem heyeti zorunlu başvuru merciidir. Daha yüksek meblağlarda ise tüketici mahkemesi görevlidir. Bu tutarlar her yıl yeniden belirlenir.
Taksitli satışlarda satıcı bazen tüketiciden senet imzalamasını ister. Senet, kambiyo senedi niteliği taşıyabilir ve devredildiğinde tüketici, ödemeyi üçüncü kişiye yapmak zorunda kalabilir. Peki hangi önlemler alınmalı?
Borçlunun birkaç taksit ödememesi durumunda satıcı tüm borcun ifasını isteyebilir mi, yoksa tüketiciyi nasıl bilgilendirmeli? Kanun hangi usulleri öngörür?
Satıcı kapınıza bir ürünü bıraktı ve ‘beğenirsen alırsın’ dedi. Tüketici bu ürünü istemediğini söylese de satıcı ısrar ediyor. Tüketici Kanunu bu konuda ne diyor?