Deniz av ve avlanma sözleşmeleri hangi hukuka tabi? - Avukat-tr.com

Deniz av ve avlanma sözleşmeleri hangi hukuka tabi?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
5

25.12.2024

Balıkçı gemisi sahibiyle anlaşma yaptık, tekneyi kiraladık veya ortak av yapacağız. Bu sözleşme hangi kanunla düzenleniyor?

Site Yönetimi 30.12.2024
Cevap tarihi: 30.12.2024

Balıkçılık faaliyetleri, esasen kabotaj hukuku ve Türk Ticaret Kanunu’nda deniz taşıma/deniz hizmetleri bölümlerinden ziyade, özel olarak 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve ilgili yönetmeliklerle düzenlenir. Tekne kiralama veya avlanma ortaklığı gibi akitler, genel sözleşme hükümlerine (TBK) ve deniz hukukunun bazı ilkelerine tabi olur, ancak su ürünleri yönetmelikleriyle getirilen av yasakları, ruhsat koşulları, kota veya mevsim sınırlamaları da geçerlidir. Denizde avlanma sözleşmesi, TTK’daki klasik navlun sözleşmesinden farklıdır; esasen ‘iş görme’ ve ‘hayvansal üretim’ niteliğindedir. Avlanma yapan balıkçı teknelerinin ruhsatı, balık türü koruma, avlanma sezonu gibi kurallara da uymalıdır. Dolayısıyla av sözleşmelerinde Su Ürünleri Kanunu hükümleri önceliklidir.

Похожие вопросы

Karasuları sınırları nasıl belirlenir?

cevap yok
04.12.2024
Devletlerin karasuları denizde egemenliklerini uyguladıkları alanı ifade ediyor. Peki, karasuları kaç mildir, nasıl ölçülür ve hangi uluslararası kurallara göre belirlenir? Ülkelerin karasuları genişliği konusunda farklı uygulamaları olabilir mi, yoksa ortak bir sınır var mıdır?
0
0
2

Gemilerin bayrak devleti neye göre belirlenir?

cevap yok
29.11.2024
Bir gemi hangi ülkenin bayrağını taşıyorsa o ülkenin hukuku geçerli oluyor. Peki gemi, neden farklı bir ülke bayrağını seçebiliyor, bayrak devleti tam olarak hangi denetimleri yapar?
0
0
2

Deniz sigortasında kloz (clause) nedir?

cevap yok
04.12.2024
Poliçede ‘Institute Time Clauses’ veya ‘Institute Cargo Clauses’ deniyor. Bu klozlar hangi riskleri kapsıyor, ek koşullar nasıl okunmalı?
0
0
5

Kıt’a sahanlığı hangi esaslara göre saptanır?

cevap yok
08.01.2025
Bir devletin kıyıdan itibaren deniz tabanındaki maden ve petrol gibi kaynakları işletme yetkisi ‘kıt’a sahanlığı hakkı’ olarak biliniyor. Bu sahanlığın sınırları nasıl çiziliyor ve kıyı devletine hangi haklar tanınıyor?
0
0
3
Hepsini göster