Uluslararası ticarette ICSID hangi uyuşmazlıklara bakar? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Uluslararası ticarette ICSID hangi uyuşmazlıklara bakar?

Uluslararası ticarette ICSID hangi uyuşmazlıklara bakar?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
3

17.12.2024

ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes), devlet ile yabancı yatırımcı arasındaki uyuşmazlıkları çözen Dünya Bankası bünyesindeki tahkim merkezidir. Ticari sözleşmeden ziyade yatırım anlaşmazlıkları ICSID’e taşınır.

Site Yönetimi 19.12.2024
Cevap tarihi: 19.12.2024

ICSID, İkili Yatırım Anlaşmaları (BIT) veya Çok Taraflı Yatırım Anlaşmaları çerçevesinde yatırımcının devlete açtığı davaları dinler. Örneğin kamulaştırma, lisans iptali gibi eylemler sonucunda zarar gören yabancı yatırımcı ICSID nezdinde tahkim süreci başlatabilir. Kararlar bağlayıcı olup, üye devletler ICSID kararına uymak zorundadır.

Похожие вопросы

Uluslararası ticarette ödeme yöntemleri hangi seçeneklerden oluşur?

cevap yok
08.11.2024
Dış ticarette firmalar genellikle peşin ödeme, vesaik karşılığı ödeme (cad), mal mukabili, akreditif (LC) veya banka teminat mektuplu yöntemleri seçerler. Tarafların birbirine güven düzeyi ve bankacılık güvenceleri ödeme şeklini belirlemede etkili olur.
0
0
3

CIF ve FOB arasındaki fark nedir?

cevap yok
28.12.2024
CIF (Cost, Insurance and Freight) ve FOB (Free on Board) Incoterms kurallarıdır. FOB’da satıcı malı gemide yükleme noktasına kadar sorumludur, navlun ve sigorta alıcıya aittir. CIF’te ise satıcı navlun ve asgari sigorta dahil gemiye kadar ve deniz yolculuğu masrafından sorumludur. Risk ise gemi küpeştesini geçerken alıcıya geçer.
Читать далее
0
0
5

Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) hangi amaçla yapılır?

cevap yok
08.01.2025
İki veya daha fazla ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), gümrük vergilerinin aşamalı olarak kaldırılması veya azaltılmasıyla ticari bariyerleri hafifletir. Bu anlaşmalar, mal ve hizmetlerin serbest dolaşımını hızlandırır, bölgesel ekonomik iş birliğini teşvik eder.
0
0
14

Menşe ve dolaşım belgeleri (ATR, EUR.1, Form A) ne işe yarar?

cevap yok
22.10.2024
Uluslararası ticarette malın üretildiği veya yeterli işlem gördüğü ülkeyi ispatlamak için menşe belgeleri kullanılır. ATR, Türkiye-AB Gümrük Birliği çerçevesinde sanayi ürünlerinde geçerlidir. EUR.1 farklı STA kapsamında, Form A ise genelde gelişme yolundaki ülke menşeli ürünlerde tercihli tarife için gereklidir.
Читать далее
0
0
2

CPT ve CIP arasındaki fark nedir?

cevap yok
24.11.2024
Incoterms kurallarından CPT (Carriage Paid To) ve CIP (Carriage And Insurance Paid To) benzer ama CIP’de satıcı ayrıca asgari sigorta yaptırır. CPT’de sigorta alıcıya ait. Risk ise her ikisinde de taşıma firmasına ilk teslim anında alıcıya geçer.
0
0
4

Dış ticarette ihracat beyannamesi ne zaman kapanır?

cevap yok
24.10.2024
İhracat gümrüklemesi yapıldıktan sonra mal yurtdışına çıkar. Beyanname fiilen ihracat gerçekleştikten sonra kapanır. Döviz bedeli yurda gelince alışı yapılır ve ihracat hesabı kapatma süreci tamamlanır. Bu işlemi kim takip eder?
0
0
4
Hepsini göster