Teminat mektubu hangi hukuki niteliktedir? - Avukat-tr.com

Teminat mektubu hangi hukuki niteliktedir?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
6

02.12.2024

Bankanın bir firmaya kefalet veya garanti sağladığı belgeye teminat mektubu denir. Kamu ihalelerinde veya büyük ticari sözleşmelerde istenir. Mektup şartlı mı, yoksa kesin mi olabilir?

Site Yönetimi 05.12.2024
Cevap tarihi: 05.12.2024

Teminat mektubu, bankanın lehtar (iş sahibi) lehine, borçlunun edimini yerine getirmemesi halinde belirli bedeli ödeyeceği taahhüdüdür. ‘Kesin teminat mektubu’nda banka, talep halinde koşulsuz ödeme yapmayı üstlenir. Şartlı mektupta ödeme belli şartlara bağlanır. TTK ve bankacılık mevzuatı bunu güvenceli kefalet ilişkisi olarak değerlendirir. İhalenin iptalinde veya sözleşmenin feshi halinde mektupta belirlenen bedel tahsil edilir.

Похожие вопросы

Tacirler arası ihtar ve ihbarlar hangi usulle yapılmalı?

cevap yok
09.11.2024
Ticari işlerde taraflar birbirine fesih bildirimi, uyarı, talep gibi beyanlar gönderebilir. TTK, noter, taahhütlü mektup, elektronik tebligat gibi yöntemlerden hangisini öngörüyor, geçerlilik şartları nelerdir?
0
0
7

Sınırlı sorumlu kommandit şirket nedir?

cevap yok
06.12.2024
Kommandit şirket, bir kısım ortağın komanditer (sınırlı sorumlu), diğerlerinin komandite (sınırsız sorumlu) olduğu bir şirket tipidir. TTK’da nasıl düzenlenir, hangi avantajları var?
0
0
2

E-ticarette satıcı tacir midir?

cevap yok
09.12.2024
İnternet üzerinden sürekli mal satan kişi, düzenli ticari faaliyette bulunuyorsa tacir sayılabilir mi? Vergi kaydı ve ticaret sicili zorunluluğu var mı?
0
0
8

Rekabet yasağı sözleşmeleri hangi şartlarda geçerlidir?

cevap yok
22.12.2024
İşçinin veya ortakların, ticari sırları öğrendikten sonra benzer faaliyette bulunmalarını engellemek için rekabet yasağı sözleşmesi yapılabilir. Borçlar Kanunu ve TTK bakımından bunun geçerli olabilmesi, süre, coğrafi bölge ve faaliyet alanı açısından makul sınırlarda tutulmasına bağlıdır.
0
0
8

Ticari işletmenin devri hangi esaslara tabidir?

cevap yok
22.11.2024
Bir gerçek veya tüzel kişi, ticari işletmesini tüm varlıkları ve borçlarıyla başka birine devretmek istediğinde Türk Ticaret Kanunu (TTK) hükümlerine göre hareket etmelidir. Devir, işletmenin malvarlığı unsurları, müşteri çevresi ve ticari unvan gibi unsurları da kapsar. Bunun için yazılı sözleşme, sicil tescili ve ilan gerekir. Ayrıca alacaklıların korunması, rehinli haklar ve işçi hakları gibi konuların gözetilmesi önemlidir.
Читать далее
0
0
8

Ticari defter ve belgelerin ispat gücü nedir?

cevap yok
20.10.2024
Ticari işletmelerin yasal defterleri (yevmiye, defteri kebir, envanter, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri vb.) mahkemede delil olarak kullanılabilir. Ancak usulüne uygun tutulmamış defterlerin ispat gücü sınırlı mıdır?
0
0
6
Hepsini göster