Tahkim kararının icrası nasıl sağlanır? - Avukat-tr.com

Tahkim kararının icrası nasıl sağlanır?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
6

13.12.2024

Hakemler bir karar verdi, borçlu taraf ödemiyor veya kararı uygulamıyor. Devlet mahkemesi gibi icra gücü yok. Tahkim kararını nasıl cebren uygulatabiliriz?

Site Yönetimi 16.12.2024
Cevap tarihi: 16.12.2024

Tahkim kararı, HMK veya Milletlerarası Tahkim Kanunu çerçevesinde verilmişse, ‘kesinleşmiş hakem kararı’ niteliğindedir. İcra dairelerine başvurarak ilamlı icra yoluyla uygulama yapılabilir. Yabancı tahkim kararı ise 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun (veya 4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu’ndaki tenfiz hükümleri) kapsamında tenfiz edilmelidir. Tenfiz kararı alınırsa aynı mahkeme kararı gibi Türkiye’de icra edilir. Uluslararası düzeyde de ‘New York Sözleşmesi’yle çoğu ülkede tahkim kararı tanınır ve tenfiz davasıyla icra aşamasına geçilir. Dolayısıyla hakemlerin kararı, tarafların rızası yoksa devletin icra mekanizmasıyla cebri şekilde uygulanır.

Похожие вопросы

Tahkimde avukat zorunlu mu?

cevap yok
06.12.2024
Devlet mahkemesinde avukat tutmak zorunlu değil ama yaygın. Tahkimde taraflar avukat olmadan da kendilerini temsil edebilir mi, yoksa mecburi mi?
0
0
6

İnşaat tahkimleri neden özel önem taşır?

cevap yok
22.10.2024
Büyük inşaat projelerinde tahkim sözleşmeleri sık görülür. Neden inşaat sektöründe tahkim tercih ediliyor, hangi tip uyuşmazlıklar tahkimle çözülüyor?
0
0
7

Hukuki uyuşmazlık nedir ve nasıl ortaya çıkar?

cevap yok
09.12.2024
Hukuki uyuşmazlıklar, taraflar arasında bir hakkın ihlali, sözleşmenin yanlış uygulanması ya da tarafların farklı hukuki görüşleri nedeniyle doğan anlaşmazlıklardır. Örneğin bir sözleşmede, tarafların hak ve yükümlülükleri konusunda anlaştıkları halde, ileride doğacak ödeme veya ifa anlaşmazlığı, bir hukuki uyuşmazlık yaratabilir. Farklı hukuk alanlarında (ticaret, aile, miras vb.) tarafların menfaatleri çatıştığında veya haksız fiillerde sorumluluk ve tazminat belirlenmesinde uyuşmazlıklar sık görülür. Bu uyuşmazlıklar, yargısal veya alternatif çözüm yollarıyla giderilebilir.
Читать далее
0
0
6
Hepsini göster