Katma Değer Vergisi (KDV) hangi işlemlerden alınır? - Avukat-tr.com

Katma Değer Vergisi (KDV) hangi işlemlerden alınır?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
1

06.11.2024

KDV Kanunu, mal teslimi ve hizmet ifaları üzerinden hesaplanıp tahsil edilen bir dolaylı vergi düzenler. Türkiye’de ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyetleriyle ilgili mal ve hizmetler KDV’ye tabidir. İthalat da bu vergiden istisna değildir.

Site Yönetimi 10.11.2024
Cevap tarihi: 10.11.2024

KDV oranları mal veya hizmet türüne göre değişebilir (örnek: %1, %8, %18). Mükellef, yaptığı satışlarda KDV hesaplar ve devlete beyan eder. İndirim mekanizması sayesinde, satın alınan mal/hizmetlere ödenen KDV, hesaplanan KDV’den düşülerek aradaki fark vergi dairesine ödenir. Bazı teslimler istisnalı veya tecil-terkin uygulamasına tâbi olabilir.

Похожие вопросы

Geçici vergi (muhtasar beyan) nedir ve niçin uygulanır?

cevap yok
01.12.2024
Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinden, belirli dönemlerde kazanç tahmini yaparak vergi ödemesi talep edilir. Bu uygulama geçici vergi adıyla anılır. Üçer aylık dönemlerde beyanname vererek vergiyi peşin ödersiniz. Yıl sonunda kesin hesaplaşma yapılır.
0
0
8

Gelir vergisi beyan süresi ve ödeme nasıl yapılır?

cevap yok
28.12.2024
Takvim yılına ilişkin gelirler, izleyen yıl mart ayında beyan edilir. Beyannamede ticari, zirai, serbest meslek, gayrimenkul, menkul sermaye iradı vb. gelir kalemleri toplanır. Hesaplanan vergi iki taksitte ödenir.
0
0
4

Stopaj (tevkifat) uygulaması hangi gelirlerde vardır?

cevap yok
28.10.2024
Ücretler, serbest meslek ödemeleri, kira ödemeleri gibi belirli ödemelerde stopaj yapılır. Yani ödemeyi yapan, vergi tevkifatı yapıp devlete yatırır. Böylece kazanç sahibinin beyanından önce vergi kesintisi yapılmış olur.
0
0
5
Hepsini göster