İnternet, TV, telefon, spor salonu gibi abonelik sözleşmesinde tüketici feshetmek isteyince ek ceza veya zorluk çıkarılırsa yasal mı? Süreli sözleşmelerde durum nedir?
Site Yönetimi
26.11.2024
Cevap tarihi: 26.11.2024
6502 sayılı Kanun ve abonelik yönetmeliklerine göre tüketici fesih bildirimini kolaylıkla yapabilmelidir. Firmaların tek taraflı fesih ücreti dayatmaları kısıtlıdır. Süreli sözleşmede kalan ayların makul indirim bedeli talep edilebilir fakat aşırı veya haksız ceza şartı geçersizdir. Fesih talebini telefon, e-devlet veya yazılı bildirimle yapmak mümkündür. Firma maks. 7 gün içinde fesih işlemini tamamlamak zorundadır.
Konuyla ilgili avukatlara gitmek için aşağıdaki şehri seçin:
Satıcıyla ön anlaşma yaptıktan sonra tüketici kapora vermiş olabilir. Sözleşme tüketici tarafından feshedilirse kapora yanar mı, satıcı feshederse ne olur? Yasa ne diyor?
Dershane, yabancı dil okulu veya özel okul erken kayıt kampanyasıyla ödeme alıyor. Tüketici sonradan vazgeçmek isterse indirimli ücretin iadesi söz konusu mu, yoksa kaybediyor mu?
Mağaza ‘%50 indirim’ derken aslında fiyatı daha önce şişirmiş ve sözde indirim yapmışsa tüketiciyi aldatmış olur. Bu Tüketici Kanunu uyarınca haksız ticari uygulama kapsamına girer mi?
Mesafeli sözleşmelerde (internet, telefon, katalog) tüketicinin, ürünü teslim aldığı tarihten itibaren 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı vardır. Bu hak, 6502 sayılı Kanun’un mesafeli satış yönetmeliğiyle güvence altına alınır.
Operatör ile 24 ay taahhüt yaparken yanında cep telefonu cihazı taksitle veriliyorsa bu bir ‘tüketici kredisi’ benzeri midir? Tüketici Kanunu devreye girer mi?
Belli bir tutara kadar olan tüketici uyuşmazlıklarında tüketici hakem heyeti zorunlu başvuru merciidir. Daha yüksek meblağlarda ise tüketici mahkemesi görevlidir. Bu tutarlar her yıl yeniden belirlenir.