Taksitli satışlarda satıcı bazen tüketiciden senet imzalamasını ister. Senet, kambiyo senedi niteliği taşıyabilir ve devredildiğinde tüketici, ödemeyi üçüncü kişiye yapmak zorunda kalabilir. Peki hangi önlemler alınmalı?
Site Yönetimi
07.01.2025
Cevap tarihi: 07.01.2025
Tüketici Kanunu’na göre satıcının her taksit için ayrı ayrı senet düzenlemesi yasaktır. Tek senette toplam borç düzenlemek, tüketiciyi koruma hakkından mahrum edebilir. Ayrıca senet devredilirse yeni hamile itiraz güçleşir. Tüketici, boş senede imza atmamalı, her taksite karşılık ayrı senet varsa senetlerde sadece o taksit tutarı yazmalıdır.
Konuyla ilgili avukatlara gitmek için aşağıdaki şehri seçin:
Mesafeli sözleşmelerde (internet, telefon, katalog) tüketicinin, ürünü teslim aldığı tarihten itibaren 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı vardır. Bu hak, 6502 sayılı Kanun’un mesafeli satış yönetmeliğiyle güvence altına alınır.
Borçlunun birkaç taksit ödememesi durumunda satıcı tüm borcun ifasını isteyebilir mi, yoksa tüketiciyi nasıl bilgilendirmeli? Kanun hangi usulleri öngörür?
Ülkemizde BDDK ve Ticaret Bakanlığı tarafından akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi elektronik ürünlere taksit sınırlaması getirilebiliyor. Tüketici Kanunu’ndaki düzenleme nedir?
Firma tüketiciyi sürekli arıyor, telefonla rahatsız ediyor veya SMS gönderiyor. Bu taciz niteliğindeki pazarlama yöntemleri nereye şikâyet edilir, cezası nedir?
Tüketici 14 gün içinde iade talep etti. Satıcı, ürünü hasarsız döndüğünden emin olmak için kontrol etmek istiyor. Bunu yaparken iade gecikebilir mi, tüketiciye sorun olur mu?
Bir masaj aleti veya medikal cihaz satan firma ‘bu ürün tüm ağrıları geçirecek’ gibi iddialar ortaya koyarsa, tüketici aldanıp sonuç alamazsa ne yapar?
Mağaza tüketiciye bu vaadi sunuyorsa, sözleşmeyle sorumluluk üstlendiği anlamına gelir mi? Tüketici daha uygun fiyatı belgeleyince mağaza ödemezse ne olur?