İstihkak davası ve miras ilişkisi nedir? - Avukat-tr.com

İstihkak davası ve miras ilişkisi nedir?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
2

03.01.2025

Terekede bulunan bir taşınmazı üçüncü kişi kendi malı olduğunu iddia ederek mirasçılardan talep edebilir. Ya da mirasçılar, bir başkasının zilyetliğindeki malın terekeye ait olduğunu iddia edebilir. İstihkak davası bu durumda mıdır?

Site Yönetimi 05.01.2025
Cevap tarihi: 05.01.2025

İstihkak davası, mülkiyet iddiasında bulunan tarafın malı fiilen elinde bulunduran tarafa karşı ‘mal benimdir, geri ver’ dediği davadır. Miras hukuku bakımından, terekeye ait bir taşınmaz üçüncü kişinin elindeyse mirasçılar istihkak davası açarak terekeye geri alınmasını isteyebilir. Tersi durumda, terekeye dahil olduğu zannedilen malın aslında başkasına ait olduğu savunuluyorsa üçüncü kişi istihkak talebiyle dava açar. Mahkeme mülkiyet ispatını inceleyerek taşınmazın kime ait olduğunu belirler.

Похожие вопросы

Sözlü vasiyet ne kadar geçerlidir?

cevap yok
25.12.2024
Olağanüstü bir durumda (örneğin savaş, ağır hastalık, deprem gibi) resmi veya el yazılı vasiyet yapma imkânı yoksa, miras bırakan iki tanığa sözlü vasiyet beyan edebilir. Sonra tanıklar bunu yazılı hale getirip imzalar. Durum düzelirse vasiyet yenilenmeli, aksi halde geçerliliği sınırlıdır.
0
0
2

Eşin zümre içindeki payı nasıl hesaplanır?

cevap yok
23.10.2024
Medeni Kanun’da sağ kalan eş, altsoy (çocuklar) varsa mirasın 1/4’ünü, anne-baba zümresi varsa 1/2’sini, yoksa tamamını alır. Bu payların zümreye göre değişmesi nasıl açıklanır?
0
0
5

Miras açıldıktan sonra yönetim nasıl sağlanır?

cevap yok
30.12.2024
Ölüm gerçekleşince tereke üzerinde geçici yönetim gerekiyor olabilir. Mirasçılar henüz paylaşım yapmamışsa ya da yurt dışında olabilirler. Bu durumda kim karar alır, nasıl yönetilir?
0
0
3

Miras sözleşmesi hangi şartlarda geçerli olur?

cevap yok
01.01.2025
Miras sözleşmesi, miras bırakanın bir başkasıyla yapacağı yazılı ve resmi nitelikte bir anlaşmadır. Noter veya kanunda belirtilen resmi memur önünde imzalanmalıdır. Bu sözleşmede miras bırakan, öldükten sonra malvarlığını nasıl bırakacağını kararlaştırabilir veya mirastan feragat gibi hükümler içerebilir. Saklı paylı mirasçılar için sözleşmenin sınırları geçerlidir. Yapılacak hatalı şekil veya zorlamalar sözleşmeyi geçersiz kılar.
Читать далее
0
0
0
Hepsini göster