Miras bırakanın borçları için hangi mirasçı sorumlu olur? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Miras bırakanın borçları için hangi mirasçı sorumlu olur?

Miras bırakanın borçları için hangi mirasçı sorumlu olur?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
3

16.11.2024

Bir kişinin borçları, ölümüyle birlikte mirasa dâhil edilir. Mirası kabul eden her mirasçı, terekenin borçlarından müteselsil olarak sorumlu hale gelir. Eğer borçlar malvarlığını aşıyorsa mirasçılar kendi kişisel malvarlıklarıyla da cevap vermek zorunda kalır. Reddi miras yapmayan mirasçılar bu durumu kabullenmiş sayılır. Fakat resmi tasfiye, terekeden dolayı borçlarda sınırlı sorumluluk sağlayabilir.

Site Yönetimi 18.11.2024
Cevap tarihi: 18.11.2024

Miras kabul edildiğinde, tüm mirasçılar miras bırakanın borçlarından (terece borçlarından) sorumlu olur. Bu sorumluluk, kanunda aksi öngörülmediği sürece sınırsızdır. Yani tereke borçları mirasın değerini aşıyorsa mirasçı, kendi malvarlığıyla da cevap vermek durumundadır. Reddi miras yapmayan mirasçılar bu sonuca katlanmış sayılırlar. Ancak resmî tasfiye veya iflas yoluyla tasfiye gibi yöntemler kullanılırsa, mirasçılar borçları ödemekle yükümlü kalmaz. Bu nedenle çok borçlu olduğu bilinen tereke için mirasçıların reddi miras yoluna başvurması sık rastlanan bir çözümdür.

Похожие вопросы

Mirasın reddi hangi sürede ve nasıl yapılır?

cevap yok
21.10.2024
Mirasbırakan öldükten sonra borçlarının çokluğundan endişe eden mirasçı, 3 ay içinde sulh hukuk mahkemesine başvurarak mirası reddedebilir. Reddeden, o mirasta hak talep edemediği gibi borçlardan da kurtulur.
0
0
7

Bir kardeş vasiyetle diğerini dışlayabilir mi?

cevap yok
19.10.2024
İki kardeşten biri muris değilse, sadece mirasçı vasiyet yapar. Fakat eğer miras bırakan çocuğunu kısmen ya da tamamen dışlamak isterse saklı pay sorunu çıkar. Kardeşler saklı paylı mı?
0
0
10

Yasal miras payları nasıl belirlenir?

cevap yok
06.01.2025
Miras bırakanın ölümünden sonra, yasal paylar Medeni Kanun'a göre belirlenir. Altsoy, anne-baba, eş gibi kişiler farklı zümrelere göre mirasa hak kazanır. Sağ kalan eşin payı, altsoyun veya anne-babanın varlığına göre değişir. Çocuklar (altsoy) varsa onlar birinci zümrede, anne-baba ikinci zümrede, büyükanne-büyükbaba ve onların altsoyu üçüncü zümrede mirasçıdır. Eş her zümreyle farklı oranda hak sahibi olur. Böylece öncelik sırasına ve zümrelere göre paylar kanunla düzenlenir.
Читать далее
0
0
2

Miras sözleşmesi ile vasiyetnamenin farkları nelerdir?

cevap yok
23.11.2024
Vasiyetname tek taraflı ölüme bağlı tasarruftur; miras sözleşmesi ise iki taraf arasında karşılıklı akit olarak düzenlenir. Sözleşmede miras bırakanın belirli malı bırakması, karşı tarafın bir edimi üstlenmesi mümkündür. Peki hukuki farklılıklar nedir?
0
0
4
Hepsini göster