Uluslararası ticari sözleşmelerde tahkim yeri seçimi neden önemlidir? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Uluslararası ticari sözleşmelerde tahkim yeri seçimi neden önemlidir?

Uluslararası ticari sözleşmelerde tahkim yeri seçimi neden önemlidir?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
7

23.11.2024

Taraflar tahkim klozunda tahkim yerini (koltuk) belirtiyor. Bu yerin ne önemi var, yargılama orada mı yapılır, hangi hukuka tabi olur?

Site Yönetimi 27.11.2024
Cevap tarihi: 27.11.2024

Tahkim yeri (koltuğu), tahkim yargılamasının hukuki evi sayılır. Hakemlerin kararına yönelik iptal davasının hangi ülke mahkemesinde görüleceği, hangi usul kurallarının geçerli olacağı bu seçimle belirlenir. Örneğin tahkim yeri İstanbul seçilirse Türk Hukuku usul hükümleri (HMK veya Milletlerarası Tahkim Kanunu) devreye girer. Tahkimin oturumları fiilen başka ülkede yapılabilse de resmî bağlayıcılık koltuk hukukuna göre şekillenir. Kararın iptali veya denetimi de oradaki mahkemeye gider. Ayrıca tahkim yerinin ticari tahkim kültürü, yargının dostane yaklaşımı gibi unsurlar önem taşır. Taraflar Londra, Paris, Singapur gibi merkezleri seçtiğinde, oranın tahkim dostu yasaları devreye girer. Bu yüzden tahkim yeri seçimi, tahkim anlaşmasının kilit noktalarından biridir.

Похожие вопросы

Tahkim nedir ve yargıdan farkı nedir?

cevap yok
10.01.2025
Hukuki uyuşmazlıkların mahkemeye gitmeden, tarafların seçtiği bağımsız hakemler veya hakem kurulu tarafından çözümlenmesine tahkim denir. Yargılamayı, devlet hâkimleri yerine özel hakemler yapar. Bu süreçte kararlar genelde bağlayıcıdır ve mahkeme kararı gibi icra edilebilir. Tahkim, özellikle uluslararası ticari uyuşmazlıklarda hızlı ve uzman çözümler sunması nedeniyle tercih edilir.
Читать далее
0
0
4

Tahkimin dezavantajları nelerdir?

cevap yok
23.10.2024
Tahkim genelde avantajlı dense de eksileri de var mı? Maliyet, temyiz imkânı yokluğu, hakem bağımsızlığı gibi konular sakınca yaratabilir mi?
0
0
5

Hangi uyuşmazlıklar tahkime elverişli değildir?

cevap yok
25.10.2024
Genel kural olarak uyuşmazlıkların çoğu tahkimde çözülebilir. Ancak bazı alanlar ‘kamu düzenini’ ilgilendirdiğinden tahkime elverişli sayılmaz. Örneğin ceza, vergi, nüfus davaları gibi. Peki, başka hangi konular tahkime konu edilemez veya hangi ölçütlerle tahkime izin verilir?
0
0
6
Hepsini göster