Uluslararası ticaret hukukunun temel kaynakları nelerdir? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Uluslararası ticaret hukukunun temel kaynakları nelerdir?

Uluslararası ticaret hukukunun temel kaynakları nelerdir?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
9

15.12.2024

Uluslararası ticaret hukuku, devletler arasındaki ticari ilişkileri ve bunların düzenlenmesini konu alır. Ana kaynaklar arasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) anlaşmaları, Birleşmiş Milletler sözleşmeleri (CISG gibi), bölgesel ticaret anlaşmaları (Gümrük Birliği, Serbest Ticaret Anlaşmaları vb.) ve ulusal mevzuatlar bulunur. Ayrıca âdet ve teamüller, uluslararası tahkim kararları da bu hukuk alanına yön verir.

Site Yönetimi 19.12.2024
Cevap tarihi: 19.12.2024

Bu alanda DTÖ anlaşmaları (GATT, GATS, TRIPS) küresel çerçeveyi oluşturur. CISG (Viyana Satım Sözleşmesi) uluslararası mal satışına dair pek çok hukuki meseleyi düzenler. Bölgesel anlaşmalar (NAFTA, AB Gümrük Birliği vb.) ise ilgili ülkeler arasında özel ticari rejimler kurar. Taraf devletler, bu sözleşmelere uyumlu şekilde ulusal yasalarını şekillendirir.

Похожие вопросы

Incoterms kuralları hangi amaca hizmet eder?

cevap yok
11.12.2024
Uluslararası ticarette malın teslim yeri, risk geçişi, navlun ve sigorta maliyetleri gibi konularda taraflar Incoterms kurallarına atıf yapar. Bu kurallar ICC (Uluslararası Ticaret Odası) tarafından yayımlanır ve alıcı-satıcı yükümlülüklerini standartlaştırır.
0
0
4

GATT ile GATS arasındaki temel fark nedir?

cevap yok
17.11.2024
GATT (General Agreement on Tariffs and Trade) mal ticaretine ilişkin çok taraflı bir sözleşme iken GATS (General Agreement on Trade in Services) hizmet ticaretine dair düzenlemeleri içerir. Her ikisi de DTÖ anlaşmaları kapsamındadır.
0
0
2

Antidamping soruşturmaları hangi süreçle yürütülür?

cevap yok
28.12.2024
Bir ülke, belli bir malın dampingli ithalatıyla yerli üreticinin zarar gördüğünü iddia ederse, ticaret bakanlığı bir soruşturma açar. DTÖ anti-damping anlaşması esas alınarak hangi aşamalardan geçilir?
0
0
3

Akreditif (letter of credit) hangi kurallara tabidir?

cevap yok
08.01.2025
Akreditif işlemleri genelde UCP 600 (Uniform Customs and Practice for Documentary Credits) kurallarına tabi tutulur. Uluslararası Ticaret Odası (ICC) bu kuralları belirler. Belgelerin bankaya sunumu, ihbar, teyit, rezerv konuları UCP 600 çerçevesinde yönetilir.
0
0
4

LOI (Letter of Intent) bağlayıcı mıdır?

cevap yok
03.11.2024
İş görüşmeleri sırasında taraflar Niyet Mektubu (LOI) imzalıyor. Bir tür ön anlaşma. Uluslararası ticaret hukuku LOI’yi nasıl değerlendirir, bağlayıcı sözleşme mi?
0
0
3

DTÖ’nün (WTO) uluslararası ticarete etkisi nedir?

cevap yok
26.11.2024
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), uluslararası ticaretin liberalizasyonunu sağlamak, korumacılığı azaltmak ve ticari uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştırmak amacıyla kurulan bir organizasyondur. GATT’tan evrilen bu kurum, üye ülkeler arasında ticaret kurallarını gözetir ve uyuşmazlık çözüm mekanizması sunar.
Читать далее
0
0
3

Kıymetli maden ticareti hangi özel kurallara tabidir?

cevap yok
24.12.2024
Uluslararası altın, gümüş gibi değerli maden ticareti, genelde liberal olsa da kara para aklama, yaptırım riskleriyle ek denetimlere tabi olabilir. Bankalar ve yetkili kuruluşlar devrede. Peki hangi regülasyonlar var?
0
0
2

ICC Tahkim ile UNCITRAL Tahkim farkı nedir?

cevap yok
23.10.2024
ICC Tahkim, ICC Kuralları’na göre yürütülür ve ICC Tahkim Divanı bünyesinde gerçekleşir. UNCITRAL Tahkim Kuralları ise bağımsız bir kurallar setidir, taraflar bu kuralları seçip hakem yerini belirleyebilir. Genelde ad hoc tahkimde kullanılır.
0
0
2
Hepsini göster