Uluslararası taşımacılıkta CMR Konvansiyonu hangi kapsamda geçerli? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Uluslararası taşımacılıkta CMR Konvansiyonu hangi kapsamda geçerli?

Uluslararası taşımacılıkta CMR Konvansiyonu hangi kapsamda geçerli?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
3

28.12.2024

CMR, karayoluyla uluslararası eşya taşımasını düzenler. İki farklı ülkede yerleşik taraflar arasındaki ticari taşımalarda, CMR’ye taraf ülkelerde uygulama bulur. Sorumluluk, fesih, hasar bildirimi gibi konular CMR hükümlerine göre çözülür.

Site Yönetimi 30.12.2024
Cevap tarihi: 30.12.2024

CMR, taşıyıcının sorumluluğunu netleştirir. Örneğin hasar, kayıp veya gecikmede taşıyıcı kusuru varsayılır; kurtulmak için mücbir sebep veya gönderenin kusurunu ispat etmelidir. Ücret, belge düzeni (CMR belgesi) ve zamanaşımı gibi konular da konvansiyonda ele alınır. CMR belgesi, taşımanın ispat aracı olup taşıyıcı ile gönderici haklarını teyit eder.

Похожие вопросы

Antidamping soruşturmaları hangi süreçle yürütülür?

cevap yok
28.12.2024
Bir ülke, belli bir malın dampingli ithalatıyla yerli üreticinin zarar gördüğünü iddia ederse, ticaret bakanlığı bir soruşturma açar. DTÖ anti-damping anlaşması esas alınarak hangi aşamalardan geçilir?
0
0
2

Uluslararası tahkim nedir ve ticarette neden tercih edilir?

cevap yok
12.12.2024
Uluslararası tahkim, devlet mahkemeleri yerine tarafsız bir hakem heyeti veya tahkim kurumunun uyuşmazlıkları çözmesini sağlayan yargılama yoludur. Ticari işletmeler sıklıkla tahkimi tercih eder çünkü hızlıdır, kararlar nihai ve bağlayıcıdır, ayrıca gizlilik ve uzmanlık avantajı sunar.
0
0
0

CPT ve CIP arasındaki fark nedir?

cevap yok
24.11.2024
Incoterms kurallarından CPT (Carriage Paid To) ve CIP (Carriage And Insurance Paid To) benzer ama CIP’de satıcı ayrıca asgari sigorta yaptırır. CPT’de sigorta alıcıya ait. Risk ise her ikisinde de taşıma firmasına ilk teslim anında alıcıya geçer.
0
0
1

Uluslararası ticaret hukukunun temel kaynakları nelerdir?

cevap yok
15.12.2024
Uluslararası ticaret hukuku, devletler arasındaki ticari ilişkileri ve bunların düzenlenmesini konu alır. Ana kaynaklar arasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) anlaşmaları, Birleşmiş Milletler sözleşmeleri (CISG gibi), bölgesel ticaret anlaşmaları (Gümrük Birliği, Serbest Ticaret Anlaşmaları vb.) ve ulusal mevzuatlar bulunur. Ayrıca âdet ve teamüller, uluslararası tahkim kararları da bu hukuk alanına yön verir.
Читать далее
0
0
4

CIF ve FOB arasındaki fark nedir?

cevap yok
28.12.2024
CIF (Cost, Insurance and Freight) ve FOB (Free on Board) Incoterms kurallarıdır. FOB’da satıcı malı gemide yükleme noktasına kadar sorumludur, navlun ve sigorta alıcıya aittir. CIF’te ise satıcı navlun ve asgari sigorta dahil gemiye kadar ve deniz yolculuğu masrafından sorumludur. Risk ise gemi küpeştesini geçerken alıcıya geçer.
Читать далее
0
0
1
Hepsini göster