Yatırım teşvik sistemi genelde 6 bölgeye ayrılmıştır. Her bölgeye göre destek oranları ve muafiyetler değişir. Bu farklılaşmanın arkasında hangi amaç yatıyor? Gelişmiş bölgelerle daha az gelişmiş bölgeler neden farklı oranlarda teşvik alıyor?
Site Yönetimi
08.01.2025
Cevap tarihi: 08.01.2025
Devlet, bölgesel kalkınma farklarını azaltmak ister. Doğu ve Güneydoğu Anadolu gibi az gelişmiş bölgelerde yatırımcıya daha yüksek oranda vergi indirimi, SGK prim desteği, faiz desteği tanınır. Gelişmiş bölgelerde destekler nispeten düşük tutulur. Böylece yatırımcının, daha az gelişmiş bölgelere yönelmesi ve orada istihdam yaratması hedeflenir.
Konuyla ilgili avukatlara gitmek için aşağıdaki şehri seçin:
Büyüme potansiyeli olan ama riskli işletmeler, Borsa İstanbul’un alt pazarı ya da Growth Enterprise Market benzeri platformlarda işlem görebilir. Yatırımcı hukuki hangi tedbirlere dikkat etmeli?
Enerji sektöründe yatırım yapmak isteyen şirketler, Elektrik Piyasası Kanunu gereğince EPDK’dan üretim lisansı almak zorundadır. Bu lisans olmadan ticari elektrik üretimi yapmak yasal mıdır?
Şirketler bazen topluma katkı sağlamak için eğitim, sağlık vb. projelere kaynak ayırır. Bu, yatırım hukuku kapsamında desteklenir mi, vergi teşviki var mı?
Döviz alım-satımı, sermaye ihracı, yabancı parayla sözleşme yapma konuları, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar ve tebliğlere bağlıdır. Yatırımcı bu düzenlemeleri neden bilmek zorunda?
Türkiye’de belli tutarda konut alana, banka hesabına para yatırana vatandaşlık verilebiliyor. Bu ‘yatırım yoluyla vatandaşlık’ programını hangi mevzuat düzenliyor?