Taraflardan biri tahkim kararını kendi isteğiyle de ifa edebilir mi? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Taraflardan biri tahkim kararını kendi isteğiyle de ifa edebilir mi?

Taraflardan biri tahkim kararını kendi isteğiyle de ifa edebilir mi?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
2

28.12.2024

Bir tahkim kararı var, kaybeden taraf itiraz etmeden ödeme yaparsa, tenfiz veya icra işlemi olmaksızın da sonuç alınır mı?

Site Yönetimi 02.01.2025
Cevap tarihi: 02.01.2025

Elbette, taraflar tahkim kararına rızaen uyabilir. Tahkim kararı, aralarındaki bağlayıcı hüküm niteliğindedir; kaybeden taraf, icra tehdidi olmaksızın gönüllü olarak ifa edebilir. Bu durumda tenfiz veya icra prosedürüne gerek kalmaz. Tahkimin ruhu da tarafların bu karara saygı duyması yönündedir. Eğer karşı taraf ödemeyi yapmazsa kazanan taraf, kararını mahkeme nezdinde tanıma/tenfiz (yabancı karar ise) veya icra takibi (yerli tahkim ise) ile uygulatabilir. Ama iyi niyetli taraf itiraz etmeden, iptal davası açmadan kararı uygularsa, süreç barışçıl şekilde sonuçlanır. Yani tahkim kararının bağlayıcı olması, tarafın gönüllü ifasıyla da sonuca ulaşabileceği anlamına gelir.

Похожие вопросы

Zorunlu arabuluculuk ve tahkim arasındaki fark nedir?

cevap yok
02.12.2024
Bazı iş veya ticari davalarda ‘zorunlu arabuluculuk’ şartı getirildi. Peki, bu kurum ile tahkim arasında ne fark vardır? İkisi de dava öncesi çözüm yöntemi mi, hangisinin hükmü daha geçerli?
0
0
4

Hukuki uyuşmazlık nedir ve nasıl ortaya çıkar?

cevap yok
09.12.2024
Hukuki uyuşmazlıklar, taraflar arasında bir hakkın ihlali, sözleşmenin yanlış uygulanması ya da tarafların farklı hukuki görüşleri nedeniyle doğan anlaşmazlıklardır. Örneğin bir sözleşmede, tarafların hak ve yükümlülükleri konusunda anlaştıkları halde, ileride doğacak ödeme veya ifa anlaşmazlığı, bir hukuki uyuşmazlık yaratabilir. Farklı hukuk alanlarında (ticaret, aile, miras vb.) tarafların menfaatleri çatıştığında veya haksız fiillerde sorumluluk ve tazminat belirlenmesinde uyuşmazlıklar sık görülür. Bu uyuşmazlıklar, yargısal veya alternatif çözüm yollarıyla giderilebilir.
Читать далее
0
0
6
Hepsini göster