Tahkimde istinaf veya temyiz hakkı var mı? - Avukat-tr.com

Tahkimde istinaf veya temyiz hakkı var mı?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
10

23.10.2024

Devlet mahkemesinde davayı kaybedince istinaf, temyiz yoluyla bir üst mahkemeye gidiliyor. Peki, tahkim kararına karşı da böyle bir üst inceleme var mı?

Site Yönetimi 28.10.2024
Cevap tarihi: 28.10.2024

Genelde tahkim kararları ‘kesin’ olup tarafların maddi yönden itiraz hakkı bulunmaz; yani tahkim sonucunda bir üst hakem kurulu ya da istinaf aşaması yoktur. Sadece HMK veya 4686 sayılı Kanun’daki ‘iptal davası’ (cancellation/set aside) yoluna başvurmak mümkündür. Bu iptal davası, tahkim kararının kamu düzenine aykırı olması, hakemlerin yetkisini aşması, tahkim şartının geçersizliği, kararın temel usul kurallarına uymaması gibi sınırlı nedenlere dayanır. Yetkili mahkeme, iptal sebeplerini inceler; aksi halde kararı maddi bakımdan denetlemez. Bu nedenle tahkim kararı, temyiz ya da istinaf yerine iptal davasına konu olabilir, onda da sadece belirli, sınırlı usulî ve hukuki sebepler gözden geçirilir.

Похожие вопросы

Hukuki uyuşmazlık nedir ve nasıl ortaya çıkar?

cevap yok
09.12.2024
Hukuki uyuşmazlıklar, taraflar arasında bir hakkın ihlali, sözleşmenin yanlış uygulanması ya da tarafların farklı hukuki görüşleri nedeniyle doğan anlaşmazlıklardır. Örneğin bir sözleşmede, tarafların hak ve yükümlülükleri konusunda anlaştıkları halde, ileride doğacak ödeme veya ifa anlaşmazlığı, bir hukuki uyuşmazlık yaratabilir. Farklı hukuk alanlarında (ticaret, aile, miras vb.) tarafların menfaatleri çatıştığında veya haksız fiillerde sorumluluk ve tazminat belirlenmesinde uyuşmazlıklar sık görülür. Bu uyuşmazlıklar, yargısal veya alternatif çözüm yollarıyla giderilebilir.
Читать далее
0
0
5

Tahkim masrafları nasıl belirlenir, kim öder?

cevap yok
05.12.2024
Hakem ücretleri, kayıt ücreti, bilirkişi ve yönetim giderleri oluyor. Bu masrafların miktarı nasıl hesaplanır, kaybeden mi ödüyor, yarı yarıya mı bölünüyor?
0
0
7

Tahkimde avukat zorunlu mu?

cevap yok
06.12.2024
Devlet mahkemesinde avukat tutmak zorunlu değil ama yaygın. Tahkimde taraflar avukat olmadan da kendilerini temsil edebilir mi, yoksa mecburi mi?
0
0
5
Hepsini göster