Sözleşmede tahkim maddesi yoksa sonradan tahkim anlaşması yapılabilir mi? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Sözleşmede tahkim maddesi yoksa sonradan tahkim anlaşması yapılabilir mi?

Sözleşmede tahkim maddesi yoksa sonradan tahkim anlaşması yapılabilir mi?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
8

03.12.2024

İlk akdimizde tahkim hükmü yer almıyordu. Uyuşmazlık çıktı, yine de tahkime gidebilir miyiz? Nasıl bir yol izlenir?

Site Yönetimi 07.12.2024
Cevap tarihi: 07.12.2024

Evet, taraflar sonradan ‘Tahkim Sözleşmesi’ imzalayarak anlaşmazlığı tahkime götürebilir. Bunun için her iki tarafın da rızası gerekir. Örneğin uyuşmazlık ortaya çıktığında ‘Tahkim Protokolü’ düzenlenerek hakem atanması, tahkim yeri, kuralları belirlenir. Daha önce sözleşmede tahkim yoksa tek tarafın isteği tahkime yetmez; karşı taraf onay vermezse mahkemeye gidilebilir. Taraflar ‘Tahkim yoluyla çözeceğiz’ şeklinde ek protokolle anlaşırlarsa devlet yargısı devreden çıkar, bu imza sonrasında hakem süreci başlatılır. Yeter ki tahkim sözleşmesi yazılı olsun. Bir seferlik bir uyuşmazlık için de ‘Ad hoc tahkim anlaşması’ düzenlenebilir.

Похожие вопросы

Hukuki uyuşmazlık nedir ve nasıl ortaya çıkar?

cevap yok
09.12.2024
Hukuki uyuşmazlıklar, taraflar arasında bir hakkın ihlali, sözleşmenin yanlış uygulanması ya da tarafların farklı hukuki görüşleri nedeniyle doğan anlaşmazlıklardır. Örneğin bir sözleşmede, tarafların hak ve yükümlülükleri konusunda anlaştıkları halde, ileride doğacak ödeme veya ifa anlaşmazlığı, bir hukuki uyuşmazlık yaratabilir. Farklı hukuk alanlarında (ticaret, aile, miras vb.) tarafların menfaatleri çatıştığında veya haksız fiillerde sorumluluk ve tazminat belirlenmesinde uyuşmazlıklar sık görülür. Bu uyuşmazlıklar, yargısal veya alternatif çözüm yollarıyla giderilebilir.
Читать далее
0
0
6

Tahkimin dezavantajları nelerdir?

cevap yok
23.10.2024
Tahkim genelde avantajlı dense de eksileri de var mı? Maliyet, temyiz imkânı yokluğu, hakem bağımsızlığı gibi konular sakınca yaratabilir mi?
0
0
8
Hepsini göster