Sonradan tahkime geçmeyi reddeden taraf ne yapabilir? - Avukat-tr.com

Sonradan tahkime geçmeyi reddeden taraf ne yapabilir?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
12

26.10.2024

Anlaştık, tahkim yapalım dedik, ama sözleşmede yazmıyor. Ben caymak istiyorum, mahkemeye gideyim diyorum. Diğer taraf ısrar ediyor. Zorunlu muyum?

Site Yönetimi 31.10.2024
Cevap tarihi: 31.10.2024

Tahkim zorunluluğu, ancak yazılı geçerli tahkim anlaşması varsa tarafları bağlar. Eğer sözleşmede tahkim klozu yoksa ve taraflar ek anlaşma hazırlamadılarsa tahkim mecburiyeti oluşmaz. Başta “sözlü” anlaşma varsa geçerli olmaz; yazılı tahkim anlaşması gerek. Bir taraf sonradan cayarsa, tahkim sürecine katılmayı reddedebilir. Öteki taraf tahkim kurulu oluştursa bile, yazılı rızanın yokluğunda tahkim kararı bağlayıcı olmayabilir. Yine de karşı taraf ‘tahkim anlaşması var’ diyerek ispat ederse, mahkeme devreye giremez. Dolayısıyla resmi geçerli tahkim metni yoksa tarafın zorunluluğu yoktur. Hukukta tahkim, tarafların sözleşmesel uzlaşısına dayanır; tek taraflı dayatma, belgelendirilmemişse geçerli görülmez.

Похожие вопросы

Milli tahkim ve milletlerarası tahkim farkı nedir?

cevap yok
27.11.2024
Bir tahkim yargılaması ‘milli tahkim’ veya ‘milletlerarası tahkim’ olarak anılıyor. Aradaki fark hangi ölçüte göre yapılır? Sınır ötesi unsur mu, tarafların uyruğu mu belirleyici?
0
0
7
Hepsini göster