Smart contract (akıllı sözleşme) hukuk açısından nasıl yorumlanır? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Smart contract (akıllı sözleşme) hukuk açısından nasıl yorumlanır?

Smart contract (akıllı sözleşme) hukuk açısından nasıl yorumlanır?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
1

30.10.2024

Blockchain üzerinde otomatik işleyen akıllı sözleşmeler, kodun belirli koşullar gerçekleşince ödemeyi veya transferi yapması mantığına dayanıyor. Hukuken bağlayıcılıkları var mıdır, taraflar arasındaki ihtilafta hangi yasa uygulanır?

Site Yönetimi 02.11.2024
Cevap tarihi: 02.11.2024

Akıllı sözleşme, yazılım koduyla kendiliğinden icra edilen bir sözleşme şeklinde tanımlanabilir. Genelde ‘tarafların kodda anlaştığı şartlar’ı otomatik uygulamayı hedefler. Hukukta geçerli bir sözleşme sayılabilmesi için tarafların irade beyanının karşılıklı uyumu, sözleşme konusunun belirli olması ve hukuka uygun olması gerekir. Akıllı sözleşme, blockchain üzerinde kaydedilse de tarafların kimlikleri, iradeleri ve kodun içeriği net ise sözleşme bağımlı olabilir. Ancak ihtilaf çıkarsa hâkim, kodun yorumunu teknik bilirkişiden yardım alarak yapar. Yargı sistemi çoğu kez akıllı sözleşmenin siber boyutunu tanımaktadır; delil niteliği blockchain kaydına dayanır. Henüz net mevzuat yok, fakat genel sözleşme hukuku ilkeleri akıllı sözleşmelere de kıyasen uygulanabilir.

Похожие вопросы

Kripto para birimleri kara para aklamaya uygun mudur?

cevap yok
30.10.2024
Pek çok kişi kripto paraların anonim veya takma isimli (pseudonymous) olması nedeniyle suç gelirlerini aklamak için kullanılabileceğini öne sürüyor. Gerçekte bu ne kadar doğru, hangi düzenlemelerle önlenmeye çalışılır?
0
0
0

Kripto paraların miras hukuku boyutu nasıl düzenlenir?

cevap yok
06.11.2024
Kişi vefat ettiğinde kripto varlıkları da dijital cüzdanda kalıyor. Mirasçıların bu varlıklara erişmesi için ne yapılmalı, vasiyet veya anahtar paylaşımı şart mı? Hukuk sistemi bu konuda ne diyor?
0
0
1
Hepsini göster