Şirketle çalıştığı avukat tahkimde hakem olabilir mi? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Şirketle çalıştığı avukat tahkimde hakem olabilir mi?

Şirketle çalıştığı avukat tahkimde hakem olabilir mi?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
5

24.11.2024

Bir avukat, aynı şirketin müşavirliğini yapıyor, sonra o şirketin tahkiminde hakem seçilmek isteniyor. Çatışma var mı, etik açıdan uygun mu?

Site Yönetimi 29.11.2024
Cevap tarihi: 29.11.2024

Tarafsızlık ve bağımsızlık prensipleri gereği, hakemin ilgili şirkete hukuki danışmanlık veriyor olması çatışma yaratabilir. Tarafı önceki iş ilişkisiyle temsil etmiş avukatın hakemliğine diğer taraf itiraz edebilir. Çünkü hakemin şirketin sırlarına vakıf olması, güvenilirliğini zedeler. Uluslararası Barolar Birliği (IBA) hakem davranış kuralları bu tip durumları “kırmızı liste”ye alır. Eğer ilişkisi devam ediyorsa açık bir çıkar çatışmasıdır; görev alamaz. İlişki geçmişte bitmiş olsa bile yakın zaman önceyse şüphe doğurabilir. Etik açıdan hakemliğin kabulü sakıncalı. Taraflar yazılı rıza gösterse dahi, iptal davasında bu durum inceleme konusu olabilir. Sağlıklı tahkim yargılaması için hakemin ilgili tarafla mevcut hukuki/ekonomik bağının olmaması esastır.

Похожие вопросы

Tahkimde istinaf veya temyiz hakkı var mı?

cevap yok
23.10.2024
Devlet mahkemesinde davayı kaybedince istinaf, temyiz yoluyla bir üst mahkemeye gidiliyor. Peki, tahkim kararına karşı da böyle bir üst inceleme var mı?
0
0
11

İnşaat tahkimleri neden özel önem taşır?

cevap yok
22.10.2024
Büyük inşaat projelerinde tahkim sözleşmeleri sık görülür. Neden inşaat sektöründe tahkim tercih ediliyor, hangi tip uyuşmazlıklar tahkimle çözülüyor?
0
0
6

Hukuki uyuşmazlık nedir ve nasıl ortaya çıkar?

cevap yok
09.12.2024
Hukuki uyuşmazlıklar, taraflar arasında bir hakkın ihlali, sözleşmenin yanlış uygulanması ya da tarafların farklı hukuki görüşleri nedeniyle doğan anlaşmazlıklardır. Örneğin bir sözleşmede, tarafların hak ve yükümlülükleri konusunda anlaştıkları halde, ileride doğacak ödeme veya ifa anlaşmazlığı, bir hukuki uyuşmazlık yaratabilir. Farklı hukuk alanlarında (ticaret, aile, miras vb.) tarafların menfaatleri çatıştığında veya haksız fiillerde sorumluluk ve tazminat belirlenmesinde uyuşmazlıklar sık görülür. Bu uyuşmazlıklar, yargısal veya alternatif çözüm yollarıyla giderilebilir.
Читать далее
0
0
6
Hepsini göster