Önceden rezervasyon yapıp ödeme yapan tüketiciye sonradan ‘fiyatlar arttı, fark vermeniz gerek’ deniyor. Bu yasal mı? Tüketici ne yapmalı?
Site Yönetimi
03.12.2024
Cevap tarihi: 03.12.2024
Tüketici Kanunu, sözleşmede belirlenen fiyata uyulmasını emreder. Ön ödeme yapılmışsa otel, keyfi fiyat artışı talep edemez. Tüketici, bu durumdayken farkı ödemeye zorlanırsa hakem heyetine veya Tüketici Mahkemesi’ne başvurabilir, sözleşmeden cayma ve tazmin haklarını kullanabilir. Yüksek enflasyon dahi olağanüstü bir sözleşme değişikliği sebebi sayılmaz.
Konuyla ilgili avukatlara gitmek için aşağıdaki şehri seçin:
Otel, tatil köyü, restoran veya turizm amaçlı işletmeler, faaliyetlerini yasal zeminde sürdürebilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi almalıdır. Peki bu belgenin avantajı ve zorunluluğu nedir?
Ülkemizde tur rehberliği meslek olarak 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu’na tabidir. Rehber, Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı kokart sahibi olmalıdır. Ruhsatsız rehberlik yapmak yasadışıdır ve cezası vardır. Peki rehberin yasal sorumluluğu nedir?
Rezervasyonu farklı bir arkadaş kullanacak, aynı tarihler ve oda. Otel ekstra ‘isim değişiklik bedeli’ talep ediyor. Tüketici Kanunu buna izin veriyor mu?
Outdoor sporlar organizasyonu yapan tur firması, katılımcıları zirve tırmanışına götürüyor. Bir kaza olsa acente sorumluluktan kaçınabilir mi? Tüketici nasıl korunur?
Kaplıca, spa, kür gibi hizmetleri sunan oteller paket halinde satıyor: konaklama+tedavi hizmeti. Tüketici memnun kalmazsa ne olur? Sağlık hizmeti mi, turizm hizmeti mi?
Broşürde su kaydıraklı tatil köyü diye satıldı ama o bölüm bakıma alındı ve kapalı. Aileler çocuklarıyla kullanamıyor. Bu durum sözleşmeye aykırı mıdır?