Korunan alanlarda yer alan köyler tarımsal üretim yapmak istiyor ama milli park veya tabiat parkı statüsü var. Orman Kanunu ve diğer mevzuat gereği hangi kısıtlar geçerlidir?
Site Yönetimi
20.11.2024
Cevap tarihi: 20.11.2024
2873 sayılı Milli Parklar Kanunu, korunan alanlarda tarımsal faaliyeti kısıtlayabilir veya planlama dâhilinde sınırlı üretime izin verir. İlgili bakanlık, tarım uygulamalarını ekolojik dengeyi bozmayacak şekilde düzenler. Kimyasal gübre, ilaç kullanımı veya yapılaşma kısıtları vardır. Koruma alanı yönetim planına aykırı tarım faaliyeti cezalandırılır, izinsiz yapılaşma yıkılır.
Konuyla ilgili avukatlara gitmek için aşağıdaki şehri seçin:
Tarım arazilerinde küçük hobi bahçeleri, konteyner evler popüler oldu. Lakin imar izni olmadan parselleri bölüp satış yapmak yasal mı? 5403 sayılı Kanun buna izin veriyor mu?
Balık çiftliği veya midye üretim tesisi kurmak isteyen girişimci, Tarım Bakanlığı’ndan hangi izni almalı? Deniz veya iç suda çevresel etki değerlendirmesi gerekli mi?
Çiftçi, ilaçlama veya gübreleme için insansız hava aracı (drone) kullanmak istiyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) izni mi gerekli? Tarım arazisinde uçuş kısıtları var mı?
Tarım Kredi Kooperatifi borcunu ödeyemeyen üyenin ipotek gösterdiği tarla var. Kooperatif icra yoluna gidebilir mi, borç kollektivite esasına göre midir?
Tarım arazisi varsa murisin ölümüyle paylaştırma, miras hukuku çerçevesinde elbirliği mülkiyeti ve satış söz konusu olabilir. Mirasçıların uzlaşması, 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu ve Medeni Kanun hükümleriyle uyumlu olmalıdır. Arazinin parçalanmaması adına devletin teşvik ve düzenlemeleri de uygulanır.
Mevsimlik tarım işçileri başka bölgelere gidiyor, konaklama, hijyen, ulaşım gibi koşullar yetersiz olabiliyor. İşverenin bu konuda yükümlülüğü var mı, yoksa devlet mi sağlıyor?
Veteriner, hayvan sağlığı için antibiyotik vs. yazabiliyor. Bitkisel üretim için de pestisit reçetesi yazma yetkisi olabilir mi? Yasal sınırlar nasıldır?