İhracat bedellerinin yurda getirilmesiyle ilgili mevzuatta belirli süreler konuluyor. Uluslararası ticareti engellemez mi?
Site Yönetimi
26.10.2024
Cevap tarihi: 26.10.2024
Ülkeler, ödeme dengesini düzenlemek için ihracatçıya ‘döviz bedelini X gün içinde yurda getir’ gibi kural koyabilir. Serbest kambiyo rejimi olsa da Merkez Bankası bu verileri toplar, döviz rezervlerini kontrol eder. Bazı dönemlerde sıkı kontroller (dekont, swift) istenir. DTÖ, bu tür tedbirleri genelde serbest sayar, yeter ki ticareti haksız kısıtlamasın. Yani geçici bir koruyucu mekanizmadır.
Konuyla ilgili avukatlara gitmek için aşağıdaki şehri seçin:
Uluslararası ticarette malın üretildiği veya yeterli işlem gördüğü ülkeyi ispatlamak için menşe belgeleri kullanılır. ATR, Türkiye-AB Gümrük Birliği çerçevesinde sanayi ürünlerinde geçerlidir. EUR.1 farklı STA kapsamında, Form A ise genelde gelişme yolundaki ülke menşeli ürünlerde tercihli tarife için gereklidir.
Uluslararası ticaret hukuku, devletler arasındaki ticari ilişkileri ve bunların düzenlenmesini konu alır. Ana kaynaklar arasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) anlaşmaları, Birleşmiş Milletler sözleşmeleri (CISG gibi), bölgesel ticaret anlaşmaları (Gümrük Birliği, Serbest Ticaret Anlaşmaları vb.) ve ulusal mevzuatlar bulunur. Ayrıca âdet ve teamüller, uluslararası tahkim kararları da bu hukuk alanına yön verir.
DTÖ kuralları çerçevesinde bir ülke, ani ithalat artışı nedeniyle yerli sanayisi zarar görürse ‘koruyucu önlem’ olarak ek gümrük vergisi veya kota uygulayabilir. Bu önlem kalıcı mı geçici mi, hangi şartlarda alınır?
Denizyolu taşımada kiralama (charter party) sözleşmesi yapıldığında, gemi kaptanı veya armatör malın korunmasından ne derece sorumlu? Ziya veya hasar kim tarafından karşılanır?
İki veya daha fazla ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), gümrük vergilerinin aşamalı olarak kaldırılması veya azaltılmasıyla ticari bariyerleri hafifletir. Bu anlaşmalar, mal ve hizmetlerin serbest dolaşımını hızlandırır, bölgesel ekonomik iş birliğini teşvik eder.