Kripto para ve blok zinciri temelli projelerde fikri mülkiyet nasıl korunur? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Kripto para ve blok zinciri temelli projelerde fikri mülkiyet nasıl korunur?

Kripto para ve blok zinciri temelli projelerde fikri mülkiyet nasıl korunur?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
0

25.11.2024

Bir blok zinciri protokolü veya akıllı sözleşme kodu geliştirdik. Telif hakkı veya patent konusu olabilir mi, açık kaynak lisanslar mı tercih edilir? Geliştirici hangisini seçmeli?

Site Yönetimi 28.11.2024
Cevap tarihi: 28.11.2024

Blockchain protokolleri ve akıllı sözleşme kodları, yazılım olarak telif hakkı korumasına tabidir. Kodun özgün kısımları, 5846 sayılı Kanun çerçevesinde eser niteliği taşır. Geliştirici isterse açık kaynak lisans (MIT, GPL vb.) ile dağıtabilir, böylece herkes kodu kullanabilir ancak lisans koşullarına uymak zorundadır. Patent konusu ise daha karmaşık; algoritmaların patentlenmesi genelde zordur, ama bazı ülkelerde ‘iş yöntemleri’ veya ‘teknik inovasyon’ olarak patent alınabilir. Geliştirici patent almayı düşünüyorsa, yenilik ve buluş basamağı kriterlerini sağlamalı. Kripto topluluğunda çoğunlukla açık kaynak yaklaşımı benimsense de, ticari projeler bazen patent koruması tercih edebilir. Hangisini seçeceği, projenin hedeflerine ve geliştirme felsefesine bağlıdır.

Похожие вопросы

Kripto paraların miras hukuku boyutu nasıl düzenlenir?

cevap yok
06.11.2024
Kişi vefat ettiğinde kripto varlıkları da dijital cüzdanda kalıyor. Mirasçıların bu varlıklara erişmesi için ne yapılmalı, vasiyet veya anahtar paylaşımı şart mı? Hukuk sistemi bu konuda ne diyor?
0
0
2

‘Rug pull’ nedir ve hukuken hangi suç tipine girer?

cevap yok
28.12.2024
Kripto piyasasında ‘rug pull’ denilen olaylar oluyor; proje geliştiricileri aniden likiditeyi çekerek yatırımcıyı zarara uğratıyor. Bu durum dolandırıcılık mı, hangi ceza maddesine dayanarak yargılanabilirler?
0
0
0

Kripto para birimleri kara para aklamaya uygun mudur?

cevap yok
Pek çok kişi kripto paraların anonim veya takma isimli (pseudonymous) olması nedeniyle suç gelirlerini aklamak için kullanılabileceğini öne sürüyor. Gerçekte bu ne kadar doğru, hangi düzenlemelerle önlenmeye çalışılır?
0
0
0
Hepsini göster