Kimyasal, tehlikeli madde ithalatında ne gibi kısıtlamalar var? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Kimyasal, tehlikeli madde ithalatında ne gibi kısıtlamalar var?

Kimyasal, tehlikeli madde ithalatında ne gibi kısıtlamalar var?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
1

12.11.2024

Bazı kimyasallar veya tehlikeli atıklar ithalatında çevre mevzuatı devrede. Gümrük bunları yasaklıyor mu, kontrol belgesi mi istiyor, hangi bakanlık onay veriyor?

Site Yönetimi 17.11.2024
Cevap tarihi: 17.11.2024

Tehlikeli kimyasal veya atıkların ithalatı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi ilgili kuruluşların iznine veya kontrol belgesine bağlı olabilir. Örneğin atık ithalatında ‘Temel Atık Yönetimi Tebliği’, kimyasal maddelerde ‘Kimyasalların Envanteri ve Kontrolü Yönetmeliği’, REACH benzeri düzenlemeler bulunmaktadır. Gümrükte, Çevre Bakanlığı onaysız bu tür eşyaya giriş izni verilmez. Bazı kimyasallar AB mevzuatına uyum kapsamında denetlenir, zararlı kimyasallar yasak veya kotalı olabilir. Firmanın kimyasal bileşimi ve kullanım amacını beyan etmesi, MSDS (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu) sunması, kontrol belgesini alması zorunludur. Uygunluk olmadan ithalat yasak veya ağır cezalıdır. Bu, halk sağlığı ve çevre korumasını amaçlar.

Похожие вопросы

Gümrük beyannamesi ne amaçla düzenlenir?

cevap yok
13.11.2024
Uluslararası ticaret kapsamında yurda mal getirirken veya çıkartırken gümrük beyannamesi sunmak zorunludur. Peki, gümrük beyannamesinin işlevi nedir, hangi bilgileri içerir ve hangi yasal yükümlülükleri doğurur? Ayrıca yanlış veya eksik beyanın sonucu ne olabilir?
0
0
0

Transit rejimi hangi durumlarda kullanılır?

cevap yok
24.11.2024
Gümrük Kanunu’nda transit rejimin, eşyaların bir ülkenin gümrük bölgesinden sadece geçişi için kullanıldığı belirtilir. Peki, hangi hallerde transit rejimi uygulanır, süreç nasıl işler, vergiler ve teminat konuları nedir?
0
0
1

Serbest dolaşıma giriş rejimi nedir, hangi işlemler uygulanır?

cevap yok
25.12.2024
Bir ithalat işleminde, mal Türkiye’de satılabilir veya tüketilebilir hale gelmeden önce ‘serbest dolaşıma giriş rejimi’ beyanı yapılması zorunludur. Bu sürecin aşamaları nelerdir, hangi vergiler alınır, hangi belgeler ibraz edilir?
0
0
2
Hepsini göster