Kadın çalışanların doğum izni SGK nezdinde nasıl düzenlenir? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Kadın çalışanların doğum izni SGK nezdinde nasıl düzenlenir?

Kadın çalışanların doğum izni SGK nezdinde nasıl düzenlenir?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
3

25.10.2024

İş Kanunu gereği doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta analık izni vardır. Bu sürede sigorta primlerinin durumu nasıldır, SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği alınır mı?

Site Yönetimi 30.10.2024
Cevap tarihi: 30.10.2024

Kadın işçi, doğum öncesi ve sonrası 8’er hafta kanuni analık izni kullanır. Çoğul gebelikte doğum öncesi izin 10 haftaya çıkar. Bu izinde iş göremezlik ödeneği SGK tarafından ödenir, bu nedenle işveren maaş ödemez. Primler ‘kısa vadeli sigorta kolları’ üzerinden devam eder, emeklilik primi yatmaz. İsterse kadın doğum sonrasında 6 aya kadar ücretsiz izin de alabilir ama o dönemde ücret veya SGK ödemesi yoktur.

Похожие вопросы

Kadın çalışanların doğum borçlanması nasıl yapılır?

cevap yok
29.10.2024
Sigortalı kadının doğumdan sonra çalışamadığı süreleri emeklilik hesabına katabilmek için SGK’ya doğum borçlanması başvurusu yapabilir. Her çocuk için 2 yıl, en fazla 3 çocuk olmak üzere 6 yıla kadar borçlanma imkanı vardır. Bu süre zarfında adlarına prim yatırılmadıysa borçlanma ile prim günü kazandırılır.
Читать далее
0
0
5

Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı nasıl işliyor?

cevap yok
07.12.2024
BES’e katılan kişi, ödedikçe katkı payının %25’i oranında devlet katkısı alır, yıllık üst limit asgari ücret tutarına göre belirlenir. Fakat katılımcı erken ayrılırsa devlet katkısının tamamını alamaz, kademeli hak ediş şartları bulunur.
0
0
6

Fazla mesai SGK primine dahil midir?

cevap yok
13.12.2024
İşverenin ödediği fazla mesai ücreti, SGK matrahına dahil edilir mi? Normal ücret gibi prime esas kazanca katılır, böylece sigorta priminin daha yüksek çıkmasına neden olur mu?
0
0
6

Çiftçi Bağ-Kur primleri nasıl ödenir ve emeklilik şartları nedir?

cevap yok
26.10.2024
Çiftçi statüsünde kendi adına çalışanlar Bağ-Kur (4B) kapsamındadır. Tarımsal faaliyetten düzenli gelir elde edenler bu şekilde prim öder. Emeklilik için ise belirli prim gün sayısı (örneğin 9000 gün) ve yaş sınırı aranır. Küçük çiftçilerde prim indirimi uygulanabilir.
0
0
5

Staj döneminde yapılan sigorta emekliliğe sayılır mı?

cevap yok
21.11.2024
Çalışma hayatında pek çok kişi meslek lisesi veya üniversite stajı yapmıştır. O dönemde SGK tarafından kısa vadeli sigorta kolları bildirilir ama emeklilik kapsamında uzun vadeli prim yatmaz. Peki bu süre emeklilikte nasıl değerlendirilir, borçlanma hakkı var mıdır?
0
0
4

Doğum veya evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği nedir?

cevap yok
09.01.2025
Kadın çalışan veya evlat edinmiş kişi doğum/edinme sonrası kısmi çalışmaya geçebilir. Bu dönemde ücret azalır ama devlet İŞKUR üzerinden yarım çalışma ödeneği verir. 6663 sayılı Kanun düzenler. Süre genelde ilk çocuk için 2 ay, ikinci çocuk 4 ay vb.
0
0
4

İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları nelerdir?

cevap yok
30.12.2024
İşsiz kalan sigortalı işçinin, işsizlik maaşına hak kazanabilmesi için son üç yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması ve işten kendi isteği dışında ayrılması gerekir. Ayrıca en az 120 gün kesintisiz çalışmış olmalıdır. Başvuru İŞKUR’a yapılır, şartlar sağlanıyorsa belirli süre aylık ödeme yapılır.
Читать далее
0
0
0

Geçici iş göremezlik ödeneği hangi şartlarda alınır?

cevap yok
27.11.2024
SGK 4A kapsamında çalışan işçi, hastalık veya iş kazası nedeniyle raporlu olduğunda geçici iş göremezlik ödeneği alır. Bu ödeneğin alınabilmesi için raporun SGK onaylı olması ve çalışanın son bir yıl içinde en az 90 gün prim ödemiş olması gerekir. İlk 2 gün ücret ödemesi yapılmaz, 3. günden itibaren SGK devreye girer.
Читать далее
0
0
5
Hepsini göster