İkili yatırım anlaşmalarında devletle yatırımcı arasındaki tahkim nasıl? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • İkili yatırım anlaşmalarında devletle yatırımcı arasındaki tahkim nasıl?

İkili yatırım anlaşmalarında devletle yatırımcı arasındaki tahkim nasıl?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
7

26.11.2024

Devletle yabancı yatırımcı arasındaki uyuşmazlık bazen ICSID tahkimine gidiyor. Bu tür tahkim hangi kaynaktan doğar, BIT anlaşmaları nedir?

Site Yönetimi 27.11.2024
Cevap tarihi: 27.11.2024

Ülkeler arasında imzalanan BIT (Bilateral Investment Treaty - Çifte Yatırım Anlaşmaları) veya çok taraflı anlaşmalar (Energy Charter Treaty vb.), yabancı yatırımcılara uluslararası tahkimde devlete karşı dava açma hakkı tanır. ICSID (Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözümü Merkezi) gibi merkezlerde devlet, yatırımcıya haksız muamele yapmışsa yatırımcı tazmin talep edebilir. Anlaşmalarda “devlet yargısı yerine uluslararası tahkim forumu” öngörülür. ICSID’deki yargılama, Sözleşme’ye taraf olan devletlerin kabulüyle yürür. Karar bağlayıcıdır. Yani bir Türk şirket yabancı ülkede, ya da yabancı şirket Türkiye’de yatırım yaptığında, BIT hükümleri varsa ICSID tahkime gidebilir. Böylece yatırımcı, ev sahibi devletin mahkemeleriyle uğraşmak yerine uluslararası arenada hakkını arar.

Похожие вопросы

Hukuki uyuşmazlık nedir ve nasıl ortaya çıkar?

cevap yok
09.12.2024
Hukuki uyuşmazlıklar, taraflar arasında bir hakkın ihlali, sözleşmenin yanlış uygulanması ya da tarafların farklı hukuki görüşleri nedeniyle doğan anlaşmazlıklardır. Örneğin bir sözleşmede, tarafların hak ve yükümlülükleri konusunda anlaştıkları halde, ileride doğacak ödeme veya ifa anlaşmazlığı, bir hukuki uyuşmazlık yaratabilir. Farklı hukuk alanlarında (ticaret, aile, miras vb.) tarafların menfaatleri çatıştığında veya haksız fiillerde sorumluluk ve tazminat belirlenmesinde uyuşmazlıklar sık görülür. Bu uyuşmazlıklar, yargısal veya alternatif çözüm yollarıyla giderilebilir.
Читать далее
0
0
6
Hepsini göster