İhracat ve ithalatta koruyucu önlemler (safeguards) nedir? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • İhracat ve ithalatta koruyucu önlemler (safeguards) nedir?

İhracat ve ithalatta koruyucu önlemler (safeguards) nedir?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
3

25.12.2024

DTÖ kuralları çerçevesinde bir ülke, ani ithalat artışı nedeniyle yerli sanayisi zarar görürse ‘koruyucu önlem’ olarak ek gümrük vergisi veya kota uygulayabilir. Bu önlem kalıcı mı geçici mi, hangi şartlarda alınır?

Site Yönetimi 26.12.2024
Cevap tarihi: 26.12.2024

Safeguard önlemleri genelde geçicidir; yerli üreticinin uyum sağlaması amaçlanır. DTÖ Safeguards Anlaşması, ciddi zarar veya zarar tehdidi varsa ülkeye bu imkanı tanır. Ancak önlemler ayrımcı olamaz ve orantılı olmak zorundadır. Belirli süre içinde kaldırılır, aksi hâlde etkilenen ülkeler misilleme yapabilir. Bu mekanizma dumping veya sübvansiyon önlemlerinden farklıdır.

Похожие вопросы

Uluslararası ticarette ICSID hangi uyuşmazlıklara bakar?

cevap yok
17.12.2024
ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes), devlet ile yabancı yatırımcı arasındaki uyuşmazlıkları çözen Dünya Bankası bünyesindeki tahkim merkezidir. Ticari sözleşmeden ziyade yatırım anlaşmazlıkları ICSID’e taşınır.
0
0
3

DTÖ’nün (WTO) uluslararası ticarete etkisi nedir?

cevap yok
26.11.2024
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), uluslararası ticaretin liberalizasyonunu sağlamak, korumacılığı azaltmak ve ticari uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştırmak amacıyla kurulan bir organizasyondur. GATT’tan evrilen bu kurum, üye ülkeler arasında ticaret kurallarını gözetir ve uyuşmazlık çözüm mekanizması sunar.
Читать далее
0
0
4

Transferable LC (devredilebilir akreditif) nedir?

cevap yok
22.11.2024
Devredilebilir akreditif, ilk lehtarın akreditif haklarını kısmen veya tamamen ikinci lehtara devredebildiği bir akreditif türüdür. Özellikle ihracatçıların farklı tedarikçilere ödeme yaptırdığı ticari zincirlerde kullanılır.
0
0
4
Hepsini göster