İhracat ve ithalatta koruyucu önlemler (safeguards) nedir? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • İhracat ve ithalatta koruyucu önlemler (safeguards) nedir?

İhracat ve ithalatta koruyucu önlemler (safeguards) nedir?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
2

25.12.2024

DTÖ kuralları çerçevesinde bir ülke, ani ithalat artışı nedeniyle yerli sanayisi zarar görürse ‘koruyucu önlem’ olarak ek gümrük vergisi veya kota uygulayabilir. Bu önlem kalıcı mı geçici mi, hangi şartlarda alınır?

Site Yönetimi 26.12.2024
Cevap tarihi: 26.12.2024

Safeguard önlemleri genelde geçicidir; yerli üreticinin uyum sağlaması amaçlanır. DTÖ Safeguards Anlaşması, ciddi zarar veya zarar tehdidi varsa ülkeye bu imkanı tanır. Ancak önlemler ayrımcı olamaz ve orantılı olmak zorundadır. Belirli süre içinde kaldırılır, aksi hâlde etkilenen ülkeler misilleme yapabilir. Bu mekanizma dumping veya sübvansiyon önlemlerinden farklıdır.

Похожие вопросы

Uluslararası satım sözleşmelerinde CISG’nin önemi nedir?

cevap yok
09.11.2024
CISG (Satım Sözleşmelerine İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi), farklı hukuk sistemlerine sahip ülkeler arasında yapılan mal satımlarında ortak kurallar getiren temel bir metindir. Taraf devletlerdeki satıcı ve alıcı arasında doğan uyuşmazlıklarda CISG uygulanarak hukukî belirsizlik azaltılır.
0
0
0

UNIDROIT Principles hangi durumlarda kullanılır?

cevap yok
15.11.2024
UNIDROIT Principles of International Commercial Contracts, devlet mevzuatından bağımsız olarak taraflarca seçilebilen sözleşme kurallarıdır. Hangi tip sözleşmelerde ve nasıl uygulanır?
0
0
3

Uluslararası ticarette ICSID hangi uyuşmazlıklara bakar?

cevap yok
17.12.2024
ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes), devlet ile yabancı yatırımcı arasındaki uyuşmazlıkları çözen Dünya Bankası bünyesindeki tahkim merkezidir. Ticari sözleşmeden ziyade yatırım anlaşmazlıkları ICSID’e taşınır.
0
0
2

Incoterms kuralları hangi amaca hizmet eder?

cevap yok
11.12.2024
Uluslararası ticarette malın teslim yeri, risk geçişi, navlun ve sigorta maliyetleri gibi konularda taraflar Incoterms kurallarına atıf yapar. Bu kurallar ICC (Uluslararası Ticaret Odası) tarafından yayımlanır ve alıcı-satıcı yükümlülüklerini standartlaştırır.
0
0
4

Antidamping soruşturmaları hangi süreçle yürütülür?

cevap yok
28.12.2024
Bir ülke, belli bir malın dampingli ithalatıyla yerli üreticinin zarar gördüğünü iddia ederse, ticaret bakanlığı bir soruşturma açar. DTÖ anti-damping anlaşması esas alınarak hangi aşamalardan geçilir?
0
0
2

CIF ve FOB arasındaki fark nedir?

cevap yok
CIF (Cost, Insurance and Freight) ve FOB (Free on Board) Incoterms kurallarıdır. FOB’da satıcı malı gemide yükleme noktasına kadar sorumludur, navlun ve sigorta alıcıya aittir. CIF’te ise satıcı navlun ve asgari sigorta dahil gemiye kadar ve deniz yolculuğu masrafından sorumludur. Risk ise gemi küpeştesini geçerken alıcıya geçer.
Читать далее
0
0
1

Kambiyo denetimi hangi durumlarda uygulanır?

cevap yok
07.01.2025
Bazı ülkeler döviz giriş-çıkışına kısıtlama veya kontrol getirebilir. Türkiye’de genelde serbest kambiyo rejimi vardır. Ancak uluslararası ticarette ambargo, yaptırım veya döviz kontrolü hangi hâllerde devreye girer?
0
0
1
Hepsini göster