Gümrükte eşyaya el konulması hangi durumlarda olur? - Avukat-tr.com

Gümrükte eşyaya el konulması hangi durumlarda olur?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
1

11.11.2024

Kaçakçılık şüphesiyle veya beyan uyuşmazlığı nedeniyle gümrük memuru malı tutanakla alıkoydu. Hangi yasal gerekçeyle el konulur, nasıl itiraz edebiliriz?

Site Yönetimi 13.11.2024
Cevap tarihi: 13.11.2024

4458 sayılı Gümrük Kanunu ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu (5607) çerçevesinde beyanname yanlış, eşyada eksik/fazla veya yasaklı mal içerdiği şüphesi varsa gümrük idaresi ‘elkoyma’ işlemi yapabilir. Özellikle menşei sahte veya vergi kaçakçılığı amaçlı eylem söz konusu ise ‘müsadere’ davası yürütülebilir. Elkoyma kararını idari makam (Gümrük Muhafaza Müdürlüğü) veya savcılık verebilir. Firma buna karşı itiraz ve uzlaşma yollarına başvurabilir. Usule uygun itirazla gümrük laboratuvarı incelemesi, bilirkişi, ek beyan imkanı sağlanabilir. Aksi halde mal müsadere (kalıcı el koyma) edilerek devlet lehine el konulabilir. Eğer firma yasal eksikliği giderirse, idari para cezası ödenirse veya mahkeme lehte karar verirse eşya iade edilir. Dolayısıyla gümrükte elkoyma ağır bir yaptırımdır, itina ve hak arama süreci önemlidir.

Похожие вопросы

Transit rejimi hangi durumlarda kullanılır?

cevap yok
24.11.2024
Gümrük Kanunu’nda transit rejimin, eşyaların bir ülkenin gümrük bölgesinden sadece geçişi için kullanıldığı belirtilir. Peki, hangi hallerde transit rejimi uygulanır, süreç nasıl işler, vergiler ve teminat konuları nedir?
0
0
1

Gümrük beyannamesi ne amaçla düzenlenir?

cevap yok
13.11.2024
Uluslararası ticaret kapsamında yurda mal getirirken veya çıkartırken gümrük beyannamesi sunmak zorunludur. Peki, gümrük beyannamesinin işlevi nedir, hangi bilgileri içerir ve hangi yasal yükümlülükleri doğurur? Ayrıca yanlış veya eksik beyanın sonucu ne olabilir?
0
0
2
Hepsini göster