Yabancı ortak, şirketi yönetmek istiyor, yabancı mühendis de getirecek. Çalışma izni prosedürü nasıl işliyor, hangi bakanlık sorumlu?
Site Yönetimi
24.11.2024
Cevap tarihi: 24.11.2024
Uluslararası İşgücü Kanunu (6735 sayılı) ve ilgili yönetmelik gereği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan çalışma izni alınır. Başvuru e-Devlet üzerinden yapılabilir. Yabancı şirket ortağı belirli sermaye tutarını sağlıyorsa kolaylaştırılmış izin yöntemleri bulunur. Mühendis gibi mesleki yeterliliği gerektiren kadrolar da bakanlıkça değerlendirilir. İzin verildikten sonra SGK kaydı yapılır.
Konuyla ilgili avukatlara gitmek için aşağıdaki şehri seçin:
Fabrika, enerji santrali veya büyük ölçekli tarımsal proje gibi yatırımlar için ÇED raporu aranır. Bu rapor olmadan inşaat ruhsatı verilmiyor. Tüketilmeyen projelerde yasal durum nedir?
Türk şirketi yurt dışında fabrika kursa veya satın alsa, hangi hukuka tabi olur? Ticari faaliyet o ülke mevzuatına mı yoksa Türk kanunlarına mı dayanır?
Tarım ve Orman Bakanlığı, sulama projeleri, sera kurulumu, ekipman alımı gibi konularda hibe ve kredi desteği veriyor. Bu teşvikler hangi yönetmelikle sağlanır?
Bir yabancı şirket, patente sahip olduğu teknolojiyi Türkiye’de üretim yapmak isteyen yerli ortakla paylaşacak. Bu transfer lisans sözleşmesiyle mi yapılır? Vergisel veya teşvik avantajı var mı?
Firmalar büyük makine veya ekipman alımını leasing ile finanse ederek nakit yükünü hafifletiyor. 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu bu süreci nasıl düzenler?