Devlet mahkemesinde açılan davada tahkim itirazı nasıl yapılır? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Devlet mahkemesinde açılan davada tahkim itirazı nasıl yapılır?

Devlet mahkemesinde açılan davada tahkim itirazı nasıl yapılır?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
5

22.12.2024

Tahkim anlaşması var ama davacı mahkemeye gitmiş. Davalı nasıl ve ne zaman bu tahkim şartına dayanmalı, gecikirse hakkını kaybeder mi?

Site Yönetimi 25.12.2024
Cevap tarihi: 25.12.2024

HMK m.116/ğ gereği, tahkim anlaşması varsa davalı ilk itirazlar içinde tahkime itiraz etmelidir. Yani cevap dilekçesinde veya en geç ön inceleme duruşmasında tahkim şartını ileri sürüp ‘mahkemenin yetkisiz olduğunu’ belirtir. Eğer bu aşamayı geçirir ve esasa dair savunma yaparsa ‘tahkim itirazı’ hakkını zımnen kaybedebilir, mahkeme davayı görmeye devam eder. Bu nedenle tahkim anlaşmasını kullanmak isteyen taraf, davanın en başında yetki itirazını öne sürmelidir. Mahkeme tahkim şartını geçerli bulursa, dava usulden reddedilir ve taraflar tahkime yönlendirilir. Aksi takdirde mahkeme yargılamaya devam eder. Geç itiraz, tahkimin devre dışı kalmasına yol açar.

Похожие вопросы

Hukuki uyuşmazlık nedir ve nasıl ortaya çıkar?

cevap yok
09.12.2024
Hukuki uyuşmazlıklar, taraflar arasında bir hakkın ihlali, sözleşmenin yanlış uygulanması ya da tarafların farklı hukuki görüşleri nedeniyle doğan anlaşmazlıklardır. Örneğin bir sözleşmede, tarafların hak ve yükümlülükleri konusunda anlaştıkları halde, ileride doğacak ödeme veya ifa anlaşmazlığı, bir hukuki uyuşmazlık yaratabilir. Farklı hukuk alanlarında (ticaret, aile, miras vb.) tarafların menfaatleri çatıştığında veya haksız fiillerde sorumluluk ve tazminat belirlenmesinde uyuşmazlıklar sık görülür. Bu uyuşmazlıklar, yargısal veya alternatif çözüm yollarıyla giderilebilir.
Читать далее
0
0
5

Tahkimde avukat zorunlu mu?

cevap yok
06.12.2024
Devlet mahkemesinde avukat tutmak zorunlu değil ama yaygın. Tahkimde taraflar avukat olmadan da kendilerini temsil edebilir mi, yoksa mecburi mi?
0
0
5
Hepsini göster