Devlet mahkemesi yetkisi ile tahkim yetkisi çakışırsa hangi mercii bakar? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Devlet mahkemesi yetkisi ile tahkim yetkisi çakışırsa hangi mercii bakar?

Devlet mahkemesi yetkisi ile tahkim yetkisi çakışırsa hangi mercii bakar?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
1

12.01.2025

Bir tarafta tahkim anlaşması var, diğeri devlete dava açıyor. Mahkeme ve tahkim çelişti. Hangisi öncelikli, mahkeme kendini reddeder mi?

Site Yönetimi 13.01.2025
Cevap tarihi: 13.01.2025

Geçerli bir tahkim anlaşması varsa, taraflar mahkemede dava açıldığında karşı taraf ön itirazla tahkim itirazı (yetki itirazı) yapabilir. Mahkeme, tahkim itirazını haklı bulursa ‘görevsizlik veya dava şartı yokluğu’ sebebiyle davayı usulden reddeder. Bu, 6100 sayılı HMK’da düzenlenmiştir. Tarafların anlaşması geçerli olduğu sürece mahkemeler genelde yetkisizlik kararı verir. Eğer tahkim sözleşmesi geçersiz veya tahkime elverişli olmayan konuda düzenlenmişse mahkeme davaya devam edebilir. Dolayısıyla tahkim anlaşması, devlet yargısının yetkisini sözleşmeyle bertaraf eden bir ‘dava şartı’ niteliğindedir. Taraf isteyebilir, ama itiraz edilmezse mahkeme de devam edebilir. Tahkim geçerli olduğu saptanırsa, öncelik tahkime aittir.

Похожие вопросы

Tahkimde karar ne kadar sürede çıkar?

cevap yok
27.10.2024
Normal davalar yıllarca sürüyor. Tahkimde bir zaman sınırlaması var mı? Ne kadar sürede hakemler karar vermek zorunda, gecikirse ne olur?
0
0
5

Tahkim anlaşması nasıl yapılır ve geçerlilik şartları nelerdir?

cevap yok
06.12.2024
Taraflar, uyuşmazlıklarını tahkim yoluyla çözmek için bir tahkim anlaşması yapar. Bu anlaşma sözleşme hükümlerine tahkim maddesi ekleyerek veya ayrı bir tahkim sözleşmesi düzenleyerek olabilir. Peki, tahkim anlaşmasının geçerli olması için hangi şekil şartları aranır? Tarafların irade beyanı nasıl olmalıdır, hangi hukuki metinlere atıf yapılır?
Читать далее
0
0
8

Hukuki uyuşmazlık nedir ve nasıl ortaya çıkar?

cevap yok
09.12.2024
Hukuki uyuşmazlıklar, taraflar arasında bir hakkın ihlali, sözleşmenin yanlış uygulanması ya da tarafların farklı hukuki görüşleri nedeniyle doğan anlaşmazlıklardır. Örneğin bir sözleşmede, tarafların hak ve yükümlülükleri konusunda anlaştıkları halde, ileride doğacak ödeme veya ifa anlaşmazlığı, bir hukuki uyuşmazlık yaratabilir. Farklı hukuk alanlarında (ticaret, aile, miras vb.) tarafların menfaatleri çatıştığında veya haksız fiillerde sorumluluk ve tazminat belirlenmesinde uyuşmazlıklar sık görülür. Bu uyuşmazlıklar, yargısal veya alternatif çözüm yollarıyla giderilebilir.
Читать далее
0
0
5

Milli tahkim ve milletlerarası tahkim farkı nedir?

cevap yok
27.11.2024
Bir tahkim yargılaması ‘milli tahkim’ veya ‘milletlerarası tahkim’ olarak anılıyor. Aradaki fark hangi ölçüte göre yapılır? Sınır ötesi unsur mu, tarafların uyruğu mu belirleyici?
0
0
6
Hepsini göster