Çin malı ürünlere anti-damping soruşturması yaygın mı? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Çin malı ürünlere anti-damping soruşturması yaygın mı?

Çin malı ürünlere anti-damping soruşturması yaygın mı?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
1

07.01.2025

Birçok ülke Çin’den gelen çelik, tekstil, plastik ürünlerde damping şüphesiyle koruma önlemi uyguluyor. Bu, ticaret savaşlarına yol açar mı, hukuken meşru mudur?

Site Yönetimi 09.01.2025
Cevap tarihi: 09.01.2025

Çin’e yönelik anti-damping davaları Dünya Ticaret Örgütü’nde sıkça görülür. Eğer ithalatçı ülke araştırmalarla damping marjını ispat ederse ek vergi koyar. Bu meşru bir DTÖ aracı olmakla birlikte Çin bazen misilleme yapar, ticaret savaşına dönüşebilir. Yine de DTÖ kuralları çerçevesinde soruşturma ve ek vergi prosedürü mevcuttur. Kararların orantılı olması zorunludur.

Похожие вопросы

Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) hangi amaçla yapılır?

cevap yok
08.01.2025
İki veya daha fazla ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), gümrük vergilerinin aşamalı olarak kaldırılması veya azaltılmasıyla ticari bariyerleri hafifletir. Bu anlaşmalar, mal ve hizmetlerin serbest dolaşımını hızlandırır, bölgesel ekonomik iş birliğini teşvik eder.
0
0
8

Antidamping soruşturmaları hangi süreçle yürütülür?

cevap yok
28.12.2024
Bir ülke, belli bir malın dampingli ithalatıyla yerli üreticinin zarar gördüğünü iddia ederse, ticaret bakanlığı bir soruşturma açar. DTÖ anti-damping anlaşması esas alınarak hangi aşamalardan geçilir?
0
0
3

Unfair trade practices neleri kapsar?

cevap yok
21.10.2024
Uluslararası ticarette haksız ticari uygulamalar (unfair trade) denilince damping, sübvansiyon, fikrî mülkiyet ihlalleri, hileli ticaret yöntemleri vb. anlaşılır. DTÖ ve ulusal mevzuat bunları yasaklar veya önlem alır. Peki damping ve sübvansiyon nedir?
0
0
1

DTÖ’nün (WTO) uluslararası ticarete etkisi nedir?

cevap yok
26.11.2024
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), uluslararası ticaretin liberalizasyonunu sağlamak, korumacılığı azaltmak ve ticari uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştırmak amacıyla kurulan bir organizasyondur. GATT’tan evrilen bu kurum, üye ülkeler arasında ticaret kurallarını gözetir ve uyuşmazlık çözüm mekanizması sunar.
Читать далее
0
0
2
Hepsini göster