Çevrimiçi veri tabanı ve scrapping (veri kazıma) eylemi telif ihlali midir? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Çevrimiçi veri tabanı ve scrapping (veri kazıma) eylemi telif ihlali midir?

Çevrimiçi veri tabanı ve scrapping (veri kazıma) eylemi telif ihlali midir?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
2

10.01.2025

Veri tabanları bazen özgün bir emekle oluşturuluyor. Eğer bir site, ‘scraping’ yoluyla o verileri kopyalarsa hukuken hangi sonuçlarla karşılaşır? Veri tabanlarının telif koruması ne diyor?

Site Yönetimi 12.01.2025
Cevap tarihi: 12.01.2025

Veri tabanları, 5846 sayılı Kanun’da ‘derleme eser’ niteliğinde korunabilir. Eğer veri tabanı sahibi, verilerin sistematik düzenlenmesi veya özgün seçimi için emek harcamışsa bu ‘yaratma’ niteliği doğar. Scrapping (veri kazıma) yöntemiyle sitedeki verileri toplu şekilde kopyalamak, izinsiz çoğaltma sayılabilir. Ayrıca 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’nun haksız rekabet hükümleri devreye girer. ‘Veri tabanı hakkı’ somut şekilde ihlal edilirse hak sahibi, içerik kaldırma, tazminat ve ceza taleplerinde bulunabilir. Yargılama aşamasında bilirkişi, veri tabanının ne kadar özgün olduğunu ve scraping ile oluşan zararı tespit eder. Kararda scraping işlemini yapan kişi verileri kaldırmaya, maddi tazminat ödemeye mecbur kalabilir.

Похожие вопросы

İnternet ortamında telif hakkı korunması nasıl sağlanır?

cevap yok
13.12.2024
Dijital dünyada müzik, film, yazılım gibi eserler hızla paylaşılabiliyor ve kopyalanabiliyor. Telif hakkı sahipleri, eserlerini korumak için hangi hukuki yollara başvurabilirler? Eserlerin izinsiz çoğaltılması ya da dağıtılması durumunda, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile nasıl bir süreç izlenir ve hangi cezai veya hukuki yaptırımlar uygulanabilir?
Читать далее
0
0
5
Hepsini göster