Antidamping soruşturmaları hangi süreçle yürütülür? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Antidamping soruşturmaları hangi süreçle yürütülür?

Antidamping soruşturmaları hangi süreçle yürütülür?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
3

28.12.2024

Bir ülke, belli bir malın dampingli ithalatıyla yerli üreticinin zarar gördüğünü iddia ederse, ticaret bakanlığı bir soruşturma açar. DTÖ anti-damping anlaşması esas alınarak hangi aşamalardan geçilir?

Site Yönetimi 31.12.2024
Cevap tarihi: 31.12.2024

Ön başvuru yerli üretici birliği tarafından yapılır, bakanlık ‘yeterli delil’ görürse soruşturma açar. İlgili ihracatçılardan fiyat, maliyet bilgileri toplanır. Geçici önlem konabilir. Nihai rapor sonucu damping marjı tespit edilirse ek vergi (anti-damping duty) konur. Tüm süreç DTÖ normlarına uygun yürütülür. Karara itiraz için yerel idare mahkemeleri veya DTÖ Uyuşmazlık Çözüm Mekanizması devreye girebilir.

Похожие вопросы

CIF ve FOB arasındaki fark nedir?

cevap yok
28.12.2024
CIF (Cost, Insurance and Freight) ve FOB (Free on Board) Incoterms kurallarıdır. FOB’da satıcı malı gemide yükleme noktasına kadar sorumludur, navlun ve sigorta alıcıya aittir. CIF’te ise satıcı navlun ve asgari sigorta dahil gemiye kadar ve deniz yolculuğu masrafından sorumludur. Risk ise gemi küpeştesini geçerken alıcıya geçer.
Читать далее
0
0
2

Menşe ve dolaşım belgeleri (ATR, EUR.1, Form A) ne işe yarar?

cevap yok
22.10.2024
Uluslararası ticarette malın üretildiği veya yeterli işlem gördüğü ülkeyi ispatlamak için menşe belgeleri kullanılır. ATR, Türkiye-AB Gümrük Birliği çerçevesinde sanayi ürünlerinde geçerlidir. EUR.1 farklı STA kapsamında, Form A ise genelde gelişme yolundaki ülke menşeli ürünlerde tercihli tarife için gereklidir.
Читать далее
0
0
1

Dış ticarette ihracat beyannamesi ne zaman kapanır?

cevap yok
24.10.2024
İhracat gümrüklemesi yapıldıktan sonra mal yurtdışına çıkar. Beyanname fiilen ihracat gerçekleştikten sonra kapanır. Döviz bedeli yurda gelince alışı yapılır ve ihracat hesabı kapatma süreci tamamlanır. Bu işlemi kim takip eder?
0
0
2

Uluslararası ticaret hukukunun temel kaynakları nelerdir?

cevap yok
15.12.2024
Uluslararası ticaret hukuku, devletler arasındaki ticari ilişkileri ve bunların düzenlenmesini konu alır. Ana kaynaklar arasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) anlaşmaları, Birleşmiş Milletler sözleşmeleri (CISG gibi), bölgesel ticaret anlaşmaları (Gümrük Birliği, Serbest Ticaret Anlaşmaları vb.) ve ulusal mevzuatlar bulunur. Ayrıca âdet ve teamüller, uluslararası tahkim kararları da bu hukuk alanına yön verir.
Читать далее
0
0
9

İhracat ve ithalatta koruyucu önlemler (safeguards) nedir?

cevap yok
25.12.2024
DTÖ kuralları çerçevesinde bir ülke, ani ithalat artışı nedeniyle yerli sanayisi zarar görürse ‘koruyucu önlem’ olarak ek gümrük vergisi veya kota uygulayabilir. Bu önlem kalıcı mı geçici mi, hangi şartlarda alınır?
0
0
3
Hepsini göster