Akıl hastalarının tıbbi müdahalelerinde kim onay verir? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Akıl hastalarının tıbbi müdahalelerinde kim onay verir?

Akıl hastalarının tıbbi müdahalelerinde kim onay verir?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
12

22.10.2024

Bir kişinin akıl hastalığı varsa, kendisi aydınlatılmış onam veremeyebilir. Bu durumda yasal temsilcisi (vasisi) veya mahkeme kararı devreye girer. Bu süreçte vasi atanması gerekebilir. Acil durumdaysa doktor ‘zorunlu tedavi’yi uygulayabilir.

Site Yönetimi 25.10.2024
Cevap tarihi: 25.10.2024

Fiil ehliyeti kısıtlı olan ruhsal hastalar için kural, mahkemece atanan vasi veya kayyımın onay vermesidir. Hasta rızası aranamıyorsa koruma ve tedaviye yönelik mevzuat uygulanır. Zorunlu hallerde hekim müdahalesi kaçınılmazdır. Hekim yasal temsilciye bilgi verir, rızasını alır. Hastanın durumu iyileşirse kendi rızası önem kazanır. İhmal veya hatalı işlem söz konusu olursa yine malpraktis davası açılabilir.

Похожие вопросы

Tıp alanında mesleki sorumluluk hangi durumlarda doğar?

cevap yok
01.12.2024
Hekimlerin veya sağlık çalışanlarının tedavi sürecinde bilgi eksikliği, dikkat kusuru veya özen göstermeme gibi ihlaller yapması hukuki ve cezai sorumluluğa yol açabilir. Özellikle tıbbi müdahalelerde standarda uygun davranılmadığında ve hastanın zarar gördüğü kanıtlandığında, hekime karşı malpraktis davası açılabilir. Bu davada, kusur, zarar ve illiyet bağı aranır. Mahkeme, hekim veya hastanenin sorumlu olup olmadığına tıp bilimi rehberliğinde uzman raporlarıyla karar verir.
Читать далее
0
0
9

E-reçete sistemi ve hasta verilerinin gizliliği nasıl korunur?

cevap yok
06.12.2024
Dijital ortamda düzenlenen e-reçeteler, hastanın kimlik ve ilaç bilgilerini içerir. Bu veriler, özel nitelikli kişisel veri kapsamında değerlendiğinden KVKK ilkelerine göre saklanmalı ve ifşa edilmemelidir. Eczanelerin, paylaşılan bu verilere sadece ilgili reçete ölçüsünde erişmesi ve üçüncü taraflarla paylaşmaması gerekir.
Читать далее
0
0
7

Sağlık hukukunda zaman aşımı süreleri nelerdir?

cevap yok
29.12.2024
Malpraktis davası, eczacı hatası, hastane kusuru gibi durumlarda ne kadar sürede dava açılmalı? Zaman aşımı süresi neye göre belirlenir, hekimin ‘ceza’ ve ‘tazminat’ davalarında süre farkı var mı?
0
0
4
Hepsini göster