Mükellef, vergi idaresiyle görüş ayrılığı yaşayıp beyannameyi kendi bakışına göre değil de idarenin istediği gibi doldurmak zorunda kalırsa, ‘ihtirazi kayıt’ koyarak dava hakkını saklı tutar. Bu şekilde beyanname verilirken not düşülür.
Site Yönetimi
29.12.2024
Cevap tarihi: 29.12.2024
VUK’a göre, mükellef beyannameyi sunarken ‘ihtirazi kayıtla veriyorum, cezalı durum oluşmasın ama yargıya gideceğim’ diyebilir. Böylece vergi tahakkuk eder, ancak mükellef 30 gün içinde dava açarak fazla veya haksız tahakkuk olduğunu iddia edebilir. İhtirazi kayıt konulmamışsa beyan edilen tutar kabul edilmiş sayılır, dava yolu tıkanır.
Konuyla ilgili avukatlara gitmek için aşağıdaki şehri seçin:
Bağlı şirketler veya ilişkili kişiler arasında piyasa rayicinden farklı fiyatla mal/hizmet alım satımı yaparak kârı kaydırma işlemine transfer fiyatlandırması denir. Vergi mevzuatında bu durum ‘örtülü kazanç dağıtımı’ olarak cezalandırılabilir.
Petrol ürünleri, otomobil, alkollü içkiler, sigara, kozmetik vb. lüks veya özel ürünlere ÖTV uygulanır. 4760 sayılı ÖTV Kanunu bu kategorileri belirler. Oranlar cumhurbaşkanı kararıyla değişebilmektedir.
Dijital platformlarda yayın yapan influencer, sosyal medyada reklam geliri alan, oyun videolarıyla kazanç elde edenler nasıl vergilendirilir? GVK’da veya KVK’da hükümler var mı?
Vergi kaçakçılığı, iştirak, ihtirazi kayıt, usulsüzlük, vergi ziyaı gibi konular 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenen suç ve cezalardır. Bazı fiiller idari para cezası gerektirirken, kaçakçılık gibi ağır durumlar hapis cezasına dönüşebilir.
Kira geliri elde eden mükellef, Gelir Vergisi Kanunu’na göre gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ) beyanı verir. Yıllık olarak toplanan kira gelirinden istisna tutarı (belirli bir rakam) ve giderler düşülerek vergi matrahı hesaplanır.
Vergi incelemesi sonrası tarhiyat öncesi veya tarhiyat sonrası uzlaşma talep edilebilir. Mükellef, vergi dairesiyle müzakere yaparak ceza ve fark vergi konusunda anlaşmaya varabilir. Anlaşma sağlanırsa dava yolu kapalı olur.
Vergi mahkemesinde tarhiyat veya ceza işlemine karşı dava açan mükellef, ödeme veya haciz riskine karşı yürütmeyi durdurma talep edebilir. Hangi şartlarda mahkeme yürütmeyi durdurur?