İhracat ve ithalatta koruyucu önlemler (safeguards) nedir? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • İhracat ve ithalatta koruyucu önlemler (safeguards) nedir?

İhracat ve ithalatta koruyucu önlemler (safeguards) nedir?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
2

25.12.2024

DTÖ kuralları çerçevesinde bir ülke, ani ithalat artışı nedeniyle yerli sanayisi zarar görürse ‘koruyucu önlem’ olarak ek gümrük vergisi veya kota uygulayabilir. Bu önlem kalıcı mı geçici mi, hangi şartlarda alınır?

Site Yönetimi 26.12.2024
Cevap tarihi: 26.12.2024

Safeguard önlemleri genelde geçicidir; yerli üreticinin uyum sağlaması amaçlanır. DTÖ Safeguards Anlaşması, ciddi zarar veya zarar tehdidi varsa ülkeye bu imkanı tanır. Ancak önlemler ayrımcı olamaz ve orantılı olmak zorundadır. Belirli süre içinde kaldırılır, aksi hâlde etkilenen ülkeler misilleme yapabilir. Bu mekanizma dumping veya sübvansiyon önlemlerinden farklıdır.

Похожие вопросы

CPT ve CIP arasındaki fark nedir?

cevap yok
24.11.2024
Incoterms kurallarından CPT (Carriage Paid To) ve CIP (Carriage And Insurance Paid To) benzer ama CIP’de satıcı ayrıca asgari sigorta yaptırır. CPT’de sigorta alıcıya ait. Risk ise her ikisinde de taşıma firmasına ilk teslim anında alıcıya geçer.
0
0
2

Transferable LC (devredilebilir akreditif) nedir?

cevap yok
22.11.2024
Devredilebilir akreditif, ilk lehtarın akreditif haklarını kısmen veya tamamen ikinci lehtara devredebildiği bir akreditif türüdür. Özellikle ihracatçıların farklı tedarikçilere ödeme yaptırdığı ticari zincirlerde kullanılır.
0
0
1

GATT ile GATS arasındaki temel fark nedir?

cevap yok
17.11.2024
GATT (General Agreement on Tariffs and Trade) mal ticaretine ilişkin çok taraflı bir sözleşme iken GATS (General Agreement on Trade in Services) hizmet ticaretine dair düzenlemeleri içerir. Her ikisi de DTÖ anlaşmaları kapsamındadır.
0
0
1
Hepsini göster