Genel çerçeve anlaşması (framework agreement) hangi durumda risklidir? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Genel çerçeve anlaşması (framework agreement) hangi durumda risklidir?

Genel çerçeve anlaşması (framework agreement) hangi durumda risklidir?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
1

29.10.2024

Farklı firmalar, belli bir projenin tedarikinde ortak hareket etmek için çerçeve anlaşma yapıyor. Bu anlaşma, projenin kâr marjını, fiyatını ya da pazar paylaşımını belirliyorsa rekabet ihlali olabilir mi?

Site Yönetimi 01.11.2024
Cevap tarihi: 01.11.2024

Çerçeve anlaşmalar, işletmelerin uzun vadeli işbirliğini tanımlar. Eğer bu anlaşma, rakiplerin fiyat tespiti, müşteri paylaşımı veya rekabeti kısıtlayan diğer unsurlara yer veriyorsa 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edebilir. Örneğin iki rakip üretici, belirli proje ihalelerinde birbirlerine teklif vermeme sözü veya ortak fiyat belirleme mekanizması kurarsa suç oluşur. Ancak bu çerçeve anlaşması AR-GE, teknoloji paylaşımı veya tüketici yararına verimlilik sağlayan meşru işbirliği de olabilir. Rekabet Kurulu, projenin mahiyetine ve pazar paylarına bakarak muafiyet verebilir. Aksi durumda ağır para cezası söz konusudur.

Похожие вопросы

Rekabet uyum programları neyi amaçlar?

cevap yok
18.11.2024
Şirketler, rekabet kurallarına aykırı davranışlardan kaçınmak için ‘Compliance’ ya da ‘rekabet uyum programı’ geliştirirler. İç eğitimler, denetimler, risk analizi gibi uygulamalar yapar. Bu programlar ceza riskini düşürür mü?
0
0
4

Alıcı gücünün kötüye kullanılması rekabeti nasıl etkiler?

cevap yok
29.11.2024
Genelde üreticilerin veya satıcıların hakim durumu konuşulsa da büyük ölçekli alıcılar da tedarikçileri baskılayarak rekabet ihlali yapabilir. Örneğin perakende zinciri, tedarikçiden aşırı iskonto ister ve rakiplerin piyasaya girmesine engel olursa ne olur?
0
0
3

Hakim durumun kötüye kullanılması ne anlama gelir?

cevap yok
20.11.2024
Bir işletme piyasada çok güçlü olabilir, ancak bu gücünü rakipleri dışlamak, fiyatları aşırı yükseltmek, bağlı satış veya sadakat indirimiyle rekabeti engellemek için kullanıyorsa, 4054 sayılı Kanun’a göre ‘hakim durumun kötüye kullanılması’ sayılır. Örnekleri nedir, hangi kriterlerle tespit edilir?
0
0
1

Rekabeti sınırlayan anlaşmalar hangi koşullarda yasaktır?

cevap yok
02.01.2025
Rekabet Hukuku uyarınca, rakip şirketlerin piyasa paylaşımı, fiyat tespiti ya da üretimi kısıtlama gibi anlaşmaları yasaklanmıştır. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da bu tip eylemlerin rekabeti engellediği kabul edilir. Örneğin iki büyük firma bir üründe taban fiyat belirleyip, müşterilere yüksek fiyat uyguluyorsa rekabet ihlali yaşanır. Bu anlaşmaların varlığı veya etkisi Rekabet Kurulu tarafından incelenir. Ancak bazı koşullarda muafiyet de tanınabilir.
Читать далее
0
0
3
Hepsini göster