Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde saklı pay ihlali var mı nasıl incelenir? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde saklı pay ihlali var mı nasıl incelenir?

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde saklı pay ihlali var mı nasıl incelenir?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
9

22.12.2024

Bir kişi kendisine bakma karşılığında taşınmazını devretti. Çocuklar saklı paylarının ihlal edildiğini söyleyerek dava açıyor. Mahkeme neyi değerlendirir?

Site Yönetimi 27.12.2024
Cevap tarihi: 27.12.2024

Saklı pay ihlal iddiası varsa mahkeme, sözleşmede sağlanan bakım hizmeti ile taşınmazın değeri arasındaki orantıyı inceler. Gerçek hizmet mi verilmiş yoksa gizli bağış mı var diye bakılır. Bakımın maddi ve manevi yükü değer olarak taşınmazla uyumluysa saklı pay ihlali olmayabilir. Ancak devrin değeri çok yüksek ve bakım hizmeti cüziyse fark, bağış gibi sayılıp tenkis kapsamına alınır. Böylelikle çocukların saklı payına tecavüz edilmişse, o kısım geri alınır.

Похожие вопросы

Mirasın reddi hangi sürede ve nasıl yapılır?

cevap yok
21.10.2024
Mirasbırakan öldükten sonra borçlarının çokluğundan endişe eden mirasçı, 3 ay içinde sulh hukuk mahkemesine başvurarak mirası reddedebilir. Reddeden, o mirasta hak talep edemediği gibi borçlardan da kurtulur.
0
0
7

Yasal miras payları nasıl belirlenir?

cevap yok
06.01.2025
Miras bırakanın ölümünden sonra, yasal paylar Medeni Kanun'a göre belirlenir. Altsoy, anne-baba, eş gibi kişiler farklı zümrelere göre mirasa hak kazanır. Sağ kalan eşin payı, altsoyun veya anne-babanın varlığına göre değişir. Çocuklar (altsoy) varsa onlar birinci zümrede, anne-baba ikinci zümrede, büyükanne-büyükbaba ve onların altsoyu üçüncü zümrede mirasçıdır. Eş her zümreyle farklı oranda hak sahibi olur. Böylece öncelik sırasına ve zümrelere göre paylar kanunla düzenlenir.
Читать далее
0
0
3

Bir kardeş vasiyetle diğerini dışlayabilir mi?

cevap yok
19.10.2024
İki kardeşten biri muris değilse, sadece mirasçı vasiyet yapar. Fakat eğer miras bırakan çocuğunu kısmen ya da tamamen dışlamak isterse saklı pay sorunu çıkar. Kardeşler saklı paylı mı?
0
0
12

Boşanmış eşin miras hakkı sürer mi?

cevap yok
15.11.2024
Evlilik sona erdiğinde taraflar artık yasal mirasçı olmaktan çıkarlar. Boşanma kararı kesinleşmişse, ölenin eski eşi mirasa dahil olmaz. Ama boşanma davası devam ederken ölüm olursa, resmi evlilik hâlâ sürdüğü için sağ kalan eş, mirasçı olabilir.
0
0
2

Muris muvazaası ile bağış arasında fark nedir?

cevap yok
21.12.2024
Muris muvazaasında, miras bırakan gerçekte bağış yapmak isterken tapuda satış gibi göstererek saklı payı aşmaya çalışır. Oysa bağış açıktan yapılır ve açıkça karşılıksızdır. Muvazaalı işlem iptal edilebilir, bağış ise şartları uygunsa geçerlidir.
0
0
3

İlâmların mirasçılara etkisi nedir?

cevap yok
24.12.2024
Miras bırakan aleyhine bir mahkeme kararı kesinleşmişti, ancak ödeme yapılmadan vefat etti. Alacaklı, bu ilamı mirasçılar üzerinde icra edebilir mi?
0
0
5
Hepsini göster