Festivallerde canlı müzik performansı için telif ödemesi gerekir mi? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Festivallerde canlı müzik performansı için telif ödemesi gerekir mi?

Festivallerde canlı müzik performansı için telif ödemesi gerekir mi?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
6

08.12.2024

Konser veya festival organizasyonunda canlı çalınan şarkılar besteciye ait. Organizatör meslek birliklerine hangi telif ödemelerini yapmalıdır, sanatçı kendi eserini çalıyorsa yine ödenir mi?

Site Yönetimi 12.12.2024
Cevap tarihi: 12.12.2024

Çalınan eser bir besteci veya söz yazarı tarafından oluşturulduysa, bu eserlerin umuma açık icrası için meslek birliklerine (MSG, MESAM vb.) telif ödemesi yapılmalıdır. Konseri düzenleyen organizatör, biletli veya ücretsiz fark etmeksizin toplu halde bu izinleri almalı, tarife bedelini ödemelidir. Şarkıyı icra eden sanatçı aynı zamanda eser sahibi olabilir ama eğer farklı besteci/söz yazarı söz konusuysa yine lisans gerekir. Organizasyon ölçeğine göre meslek birliğiyle toplu lisans anlaşması yapılabilir. Kişi kendi eserini çalarken besteci de kendisiyse ek telif ödemesine ihtiyaç olmayabilir, ancak bu durumun belgelenmesi beklenir.

Похожие вопросы

Film ve dizi projelerinde senarist hakkı nasıl korunur?

cevap yok
20.10.2024
Dizi veya film projesinin yaratıcı temelini senaryo oluşturur. Senarist ile yapımcı veya kanal arasındaki sözleşme, bu senaryonun kullanım hakkını devretmeyi amaçlar. Peki senaristin ekonomik ve manevi hakları nelerdir, yapım sözleşmelerinde hangi hükümler yer almalı?
0
0
6

Gazeteci sözleşmesinde iş güvencesi ve fikri haklar nasıl düzenlenir?

cevap yok
28.10.2024
Basın sektöründe çalışan gazetecilerin kıdem tazminatı, yıllık izin, çalışma saatleri gibi hakları 212 sayılı Basın İş Kanunu’na tabidir. Peki gazetecinin ürettiği yazı, fotoğraf gibi materyallerin telif hakkı kime aittir, iş sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli?
0
0
4
Hepsini göster