Sonradan tahkime geçmeyi reddeden taraf ne yapabilir? - Avukat-tr.com

Sonradan tahkime geçmeyi reddeden taraf ne yapabilir?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
10

26.10.2024

Anlaştık, tahkim yapalım dedik, ama sözleşmede yazmıyor. Ben caymak istiyorum, mahkemeye gideyim diyorum. Diğer taraf ısrar ediyor. Zorunlu muyum?

Site Yönetimi 31.10.2024
Cevap tarihi: 31.10.2024

Tahkim zorunluluğu, ancak yazılı geçerli tahkim anlaşması varsa tarafları bağlar. Eğer sözleşmede tahkim klozu yoksa ve taraflar ek anlaşma hazırlamadılarsa tahkim mecburiyeti oluşmaz. Başta “sözlü” anlaşma varsa geçerli olmaz; yazılı tahkim anlaşması gerek. Bir taraf sonradan cayarsa, tahkim sürecine katılmayı reddedebilir. Öteki taraf tahkim kurulu oluştursa bile, yazılı rızanın yokluğunda tahkim kararı bağlayıcı olmayabilir. Yine de karşı taraf ‘tahkim anlaşması var’ diyerek ispat ederse, mahkeme devreye giremez. Dolayısıyla resmi geçerli tahkim metni yoksa tarafın zorunluluğu yoktur. Hukukta tahkim, tarafların sözleşmesel uzlaşısına dayanır; tek taraflı dayatma, belgelendirilmemişse geçerli görülmez.

Похожие вопросы

Hangi uyuşmazlıklar tahkime elverişli değildir?

cevap yok
25.10.2024
Genel kural olarak uyuşmazlıkların çoğu tahkimde çözülebilir. Ancak bazı alanlar ‘kamu düzenini’ ilgilendirdiğinden tahkime elverişli sayılmaz. Örneğin ceza, vergi, nüfus davaları gibi. Peki, başka hangi konular tahkime konu edilemez veya hangi ölçütlerle tahkime izin verilir?
0
0
6

Tahkim anlaşması nasıl yapılır ve geçerlilik şartları nelerdir?

cevap yok
06.12.2024
Taraflar, uyuşmazlıklarını tahkim yoluyla çözmek için bir tahkim anlaşması yapar. Bu anlaşma sözleşme hükümlerine tahkim maddesi ekleyerek veya ayrı bir tahkim sözleşmesi düzenleyerek olabilir. Peki, tahkim anlaşmasının geçerli olması için hangi şekil şartları aranır? Tarafların irade beyanı nasıl olmalıdır, hangi hukuki metinlere atıf yapılır?
Читать далее
0
0
8
Hepsini göster