Kamu düzeniyle ilgilendiren bir uyuşmazlıkta tahkime rağmen mahkeme devreye girebilir mi? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Kamu düzeniyle ilgilendiren bir uyuşmazlıkta tahkime rağmen mahkeme devreye girebilir mi?

Kamu düzeniyle ilgilendiren bir uyuşmazlıkta tahkime rağmen mahkeme devreye girebilir mi?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
8

29.10.2024

Taraflar tahkim anlaşması yaptılar fakat konu tüketicinin korunması veya çok derin kamu düzeni gerektiriyor. Mahkeme yine devreye girer mi?

Site Yönetimi 03.11.2024
Cevap tarihi: 03.11.2024

Kamu düzenini ilgilendiren konularda tahkim anlaşması geçersiz sayılabilir veya kısıtlanabilir. Örneğin tüketici sözleşmelerinde genelde tahkim şartı tüketici aleyhine haksız şarttır. Aynı şekilde kamu nitelikli, idari yargı alanına giren veya ceza hukuku konuları tahkime elverişli değildir. Eğer tahkimde görülmek istenen dava kamu düzeni bakımından özel bir alana giriyorsa ve kanun tahkim yasağı getiriyorsa, mahkeme ‘tahkim sözleşmesi geçersiz’ diyerek davayı görmeye devam eder. Buna ek olarak, tahkime gidilse bile karar iptal davası aşamasında mahkeme ‘kamu düzeni ihlali’ gerekçesiyle kararı iptal edebilir. Kısaca, kamu düzeni ciddi şekilde ilgilendiriyorsa tahkim yok sayılabilir ve mahkeme kendiliğinden müdahil olabilir.

Похожие вопросы

Hangi uyuşmazlıklar tahkime elverişli değildir?

cevap yok
25.10.2024
Genel kural olarak uyuşmazlıkların çoğu tahkimde çözülebilir. Ancak bazı alanlar ‘kamu düzenini’ ilgilendirdiğinden tahkime elverişli sayılmaz. Örneğin ceza, vergi, nüfus davaları gibi. Peki, başka hangi konular tahkime konu edilemez veya hangi ölçütlerle tahkime izin verilir?
0
0
9

Hukuki uyuşmazlık nedir ve nasıl ortaya çıkar?

cevap yok
09.12.2024
Hukuki uyuşmazlıklar, taraflar arasında bir hakkın ihlali, sözleşmenin yanlış uygulanması ya da tarafların farklı hukuki görüşleri nedeniyle doğan anlaşmazlıklardır. Örneğin bir sözleşmede, tarafların hak ve yükümlülükleri konusunda anlaştıkları halde, ileride doğacak ödeme veya ifa anlaşmazlığı, bir hukuki uyuşmazlık yaratabilir. Farklı hukuk alanlarında (ticaret, aile, miras vb.) tarafların menfaatleri çatıştığında veya haksız fiillerde sorumluluk ve tazminat belirlenmesinde uyuşmazlıklar sık görülür. Bu uyuşmazlıklar, yargısal veya alternatif çözüm yollarıyla giderilebilir.
Читать далее
0
0
6
Hepsini göster