Devlet mahkemesinde açılan davada tahkim itirazı nasıl yapılır? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Devlet mahkemesinde açılan davada tahkim itirazı nasıl yapılır?

Devlet mahkemesinde açılan davada tahkim itirazı nasıl yapılır?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
9

22.12.2024

Tahkim anlaşması var ama davacı mahkemeye gitmiş. Davalı nasıl ve ne zaman bu tahkim şartına dayanmalı, gecikirse hakkını kaybeder mi?

Site Yönetimi 25.12.2024
Cevap tarihi: 25.12.2024

HMK m.116/ğ gereği, tahkim anlaşması varsa davalı ilk itirazlar içinde tahkime itiraz etmelidir. Yani cevap dilekçesinde veya en geç ön inceleme duruşmasında tahkim şartını ileri sürüp ‘mahkemenin yetkisiz olduğunu’ belirtir. Eğer bu aşamayı geçirir ve esasa dair savunma yaparsa ‘tahkim itirazı’ hakkını zımnen kaybedebilir, mahkeme davayı görmeye devam eder. Bu nedenle tahkim anlaşmasını kullanmak isteyen taraf, davanın en başında yetki itirazını öne sürmelidir. Mahkeme tahkim şartını geçerli bulursa, dava usulden reddedilir ve taraflar tahkime yönlendirilir. Aksi takdirde mahkeme yargılamaya devam eder. Geç itiraz, tahkimin devre dışı kalmasına yol açar.

Похожие вопросы

Acil tahkim (emergency arbitration) nedir?

cevap yok
24.11.2024
Acil durum hakemi diye bir uygulama duydum. Önemli bir kontrat var, hızlı karar gerekiyor. Bu hangi tahkim merkezlerinde var, nasıl çalışır?
0
0
6

Tahkim kararının icrası nasıl sağlanır?

cevap yok
13.12.2024
Hakemler bir karar verdi, borçlu taraf ödemiyor veya kararı uygulamıyor. Devlet mahkemesi gibi icra gücü yok. Tahkim kararını nasıl cebren uygulatabiliriz?
0
0
6

Tahkimde istinaf veya temyiz hakkı var mı?

cevap yok
23.10.2024
Devlet mahkemesinde davayı kaybedince istinaf, temyiz yoluyla bir üst mahkemeye gidiliyor. Peki, tahkim kararına karşı da böyle bir üst inceleme var mı?
0
0
11
Hepsini göster