Gümrük Kanunu’nda zaman aşımı nasıl işler? - Avukat-tr.com

Gümrük Kanunu’nda zaman aşımı nasıl işler?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
1

08.01.2025

Vergi tahakkuku veya ceza uygulaması açısından gümrük işlemlerinde zaman aşımı süresi var mı? Ne kadar zamanda gümrük idaresi talepte bulunamaz hale gelir?

Site Yönetimi 13.01.2025
Cevap tarihi: 13.01.2025

4458 sayılı Gümrük Kanunu ve Vergi Usul Kanunu referansıyla, gümrük vergilerinde zaman aşımı kural olarak 3 yıldır. Beyan tarihinden itibaren 3 yıl içinde gümrük idaresi ek vergi veya ceza ihbarnamesi gönderebilir. Kaçakçılık fiilleri, hile veya sahtecilik varsa zaman aşımı süresi 5 yıla kadar uzar. Süre, tespitin yapıldığı veya tutanak düzenlendiği anla durabilir. Cezalar içinse idari para cezası kararının tebliğ edilmesi gerekir. Mahkemeye taşındığında dava zaman aşımı, TCK ve idari yargı kurallarıyla belirlenir. Kimi durumda 3 yıllık süre geçmişse ‘zamanaşımı oluştu’ denir, idare tahsil talebinde bulunamaz. Özetle normal usulsüzlükler 3 yılda, ağır nitelikli kaçakçılık durumları 5 yılda zaman aşımına uğrar.

Похожие вопросы

Şartlı muafiyet ne anlama gelir?

cevap yok
16.11.2024
Gümrük mevzuatında şartlı muafiyetten bahsediliyor. Bu, hangi rejimlerde uygulanır, vergiler ödenmeden eşya nasıl kullanılabilir, ne gibi yükümlülükler var?
0
0
3
Hepsini göster