Toplu eser, derleme ve çeviri eserlerin telif hakları kimindir? - Avukat-tr.com
  • Anasayfa
  • Sorular
  • Toplu eser, derleme ve çeviri eserlerin telif hakları kimindir?

Toplu eser, derleme ve çeviri eserlerin telif hakları kimindir?

cevap yok

Ziyaretçiden soru

0
0
3

11.01.2025

Bir dergide toplu olarak yayınlanan makalelerin hakları nasıl belirleniyor? Ya da bir çevirmen, çevirdiği kitabın telif hakkına sahip mi?

Site Yönetimi 12.01.2025
Cevap tarihi: 12.01.2025

Toplu eser (dergiler, seçki kitaplar vb.), her yazarın kendi makalesi üzerindeki telif hakkı saklı kalmakla birlikte, eseri bir araya getiren (editör veya yayınevi) de derleme düzeni açısından hak kazanır. Derleyiciye, toplu eserin sunumu/ düzenlemesi üzerinde sınırlı bir hak tanınır; ancak makalenin özgün yazarı, kendi metninin telif haklarını elinde tutmaya devam eder. Çeviri eserlerde ise asıl eser sahibinin telif hakkı sürer; çevirmen, çeviri üzerindeki ‘telif hakkı benzeri’ hakkını (bağımlı eser) elde eder. Çeviri için orijinal eser sahibinden izin veya bunun telif süresi bitmişse izin gerekmeyebilir. Fakat çevirmen, çeviri metni üzerinde manevi ve mali haklara sahiptir. Yani çeviri, hem asıl eser sahibine hem de çevirmenine bağlı haklar oluşturur.

Похожие вопросы

Veritabanı hakkı nedir?

cevap yok
01.01.2025
Mesela büyük bir dijital veritabanı oluşturdum, içindeki bilgiler telifli mi oluyor? Veritabanı hakkı ayrı bir koruma türü mü?
0
0
1
Hepsini göster